eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

PDSZ: Az oktatási tárca törvénysértésre buzdít

Zömében kétórás, az intézmények ötödében azonban 8-10 órás munkabeszüntetést is tartanak hétfőn a pedagógusok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: a munkabeszüntetéshez csatlakozó iskolák száma több százra tehető.

Újabb száz iskola jelezte a szakszervezetnek, hogy csatlakozott a hétfői munkabeszüntetéshez - mondta az InfoRádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor közölte: az intézmények többségében kétórás sztrájkot hirdettek, a több száz résztvevő iskola ötödében azonban 8-10 órán át sztrájkolnak a pedagógusok.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: az oktatási tárca a közoktatási törvény be nem tartására buzdított akkor, amikor körlevelében arra kérte az intézményvezetőket: a sztrájk alatt hirdessenek oktatási szünetet.

Kerpen Gábor hangsúlyozta: ez csak természeti katasztrófa, vagy más, az oktatást ellehetetlenítő esemény alatt lehetséges, majd hozzátette, az iránymutatás ugyanakkor sérti a sztrájktörvény szellemiségét is.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×