eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Európa legnagyobb zsidó utcabálja a Nyugati téren

Európa legnagyobb zsidó ünnepségét és utcabálját rendezik meg a fővárosi Nyugati téren, ahol december 4. és 11. között péntek kivételével fellobbannak a Hanuka lángjai.

A téren Európa legnagyobb, hét méter magas menóra-gyertyatartója áll, ennek lángjai gyúlnak meg esténként ünnepélyes keretek között.

Az idei ünnepségsorozaton a magyar zsidó vezetőkön túl több közéleti személyiség és politikus is részt vesz, például Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kóka János közlekedési és gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Steiner Pál, az MSZP, valamint Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

A hanuka - felavatás - ünnepén a zsidók a jeruzsálemi templom szír-görög dúlás utáni újbóli felszentelésére emlékeznek, ami időszámítás előtt 165-ben történt.

A hanuka egyúttal örömünnep, a szabadság és a fény ünnepe is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×