eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Támogatja a koalíciós kompromisszumot az MSZP-frakció - a nap legfontosabb hírei

Egyhangúlag támogatja a koalíciós egyeztetésen az egészségbiztosítás átalakításáról született kompromisszumot az MSZP-frakció. Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője hangsúlyozta: nem rendeltek el kötelező szavazást, de az ülésen mindenki támogatta a reformot.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: a módosító indítványok eredményeként a pénztáraknál a kisebbségi tulajdonos jelölhetné a vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét pedig a többségi tulajdonos, vagyis az állam. Hozzátette: a döntéseket egyhangúlag kell meghozni. Pesti Imre, a Fidesz képviselője közönséges politikai alkunak nevezte a biztosítási rendszer átalakítását.

A Liga kifizetné a büntetést a nemmel szavazó szocialisták helyett

Kifizetné a 100 ezer forintos pártbüntetést a Liga Szakszervezetek azok helyett a szocialista képviselők helyett, akik a pénz miatt nem merik leszavazni a kormány egészségbiztosítási reformjavaslatát a parlamentben. Gaskó István az InfoRádióban hangsúlyozta: nem a voksokat kívánják megvásárolni, csupán segíteni szeretnének abban, hogy a képviselők szabadon dönthessenek az ügyben. Az elképzelést Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető politikai vesztegetési kísérletnek nevezte. Közben továbbra sem közeledtek az álláspontok a kormány és a sztrájkot hirdető érdekképviselet között. A Liga Szakszervezetek - amely az egészségbiztosítási reform visszavonását és a nyugdíjszámítás januártól érvényes módjának megváltoztatását szeretné elérni - határozatlan idejű országos munkabeszüntetést hirdetett december 17-től, előtte két nappal pedig demonstrációt szervez Budapesten. A tiltakozó akcióhoz több érdekképviselet is csatlakozott.

A közvélemény támogatja a sztrájkot

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége támogatja a Liga Szakszervezetek által december 17-ére meghirdetett sztrájkot. A Medián kutatásvezetője az Inforádióban elmondta: 10 válaszadó közül hét hatékony érdekérvényesítő eszköznek tartja a munkabeszüntetést. Bakonyi Eszter közölte: a megkérdezettek csaknem 60 százaléka támogatja a mostani sztrájkokat. Hozzátette: a vélemények a politikai elkötelezettség alapján megoszlanak: míg a kormánypárti szavazóknak csupán 16 százaléka ért egyet vele, addig az ellenzékiek 80 százaléka tartja elfogadhatónak a munkabeszüntetést.

Végrehajtási rendelet a rehabilitációs járadékról szóló törvényhez

Elfogadta a rehabilitációs járadékról szóló törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet a kormány. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: a rehabilitáció célja, hogy a nehéz helyzetbe jutott emberek kevésbé legyenek kiszolgáltatottak, és munkával biztosíthassák megélhetésüket. Hozzátette: januártól rokkantsági nyugdíj és 3 éves rehabilitációs lehetőség között lehet választani. Magyarországon csaknem 800 ezer rokkantnyugdíjas van; több mint 60 százalékuk még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Csökken szerdán a benzin ára

Bruttó 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, a gázolaj ára nem változik. A magyar olajtársaság legutóbb egy hete, bruttó 3 forinttal emelte a benzin árát, akkor a gázolaj 6 forinttal drágult.

Fegyelmi eljárás két szerencsi köztisztviselő ellen

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Szerencs polgármestere az önkormányzat címzetes főjegyzőjének és a városfejlesztési osztály vezetőjének összeférhetetlenségi ügyében. Rónavölgyi Endréné közölte: Bíró László és Csanádi Béla csak utólag tájékoztatta arról, hogy tisztséget vállalt a BHD Hőerőmű Zrt. felügyelő bizottságában, illetve igazgatóságában. Ez a cég akar szalmatüzelésű hőerőművet építeni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban. A polgármester, aki szocialista országgyűlési képviselő, hangsúlyozta: a létesítmény engedélyeztetési eljárásában a két tisztviselő nem vett részt. A beruházást a helyiek többsége támogatja, számos civil és környezetvédő szervezet, valamint politikus azonban úgy véli: a szalmatüzelésű erőmű megvalósítása a várható kamionforgalom miatt környezeti kockázattal jár.

Toroczkai Lászlónak nem kell kártérítést fizetnie

Első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányság Toroczkai László ellen indított kártérítési keresetét. A BRFK mintegy 10 millió forintot követelt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom volt vezetőjétől, mert álláspontja szerint felelősség terheli a Magyar Televízió székházánál tavaly ősszel történt zavargás közben keletkezett rendőrségi károkért. A kereset indoklása szerint a Kossuth téren múlt év szeptember 18-án demonstráló tömeg egy része Toroczkai László felszólítására ment át a Szabadság térre a televízió székháza elé. Pataki Árpád bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: a rendőrség nem bizonyította Toroczkai László szervezői tevékenységét, így a kártérítés nem megalapozott. Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×