eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Kákosy leteszi a miniszteri esküt, részletes vita a költségvetésről

Kákosy Csaba új gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn leteszi az esküt az Országgyűlés előtt, kedden pedig a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitáját folytatják le a képviselők.

Miniszteri eskütétellel kezdődik az Országgyűlés kétnapos ülése hétfőn: Kákosy Csaba napirend előtt leteszi a miniszteri esküt. A jelölt Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét váltja a gazdasági és közlekedési miniszteri poszton.

A 38 éves jogász végzettségű Kákosy 2004-ben lett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke. Korábban a CIB Banknál, a Magyar Nemzeti Banknál, 1996 és 2001 között pedig a párizsi magyar OECD képviseleten dolgozott.

Kákosy Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kijelölt vezetője korábban úgy nyilatkozott: a gazdasági növekedés megteremtése mellett az informatikát, a vasút megújítását és a közlekedési reformot tekinti fő céljának.

"Gazdasági és közlekedési miniszterként elsősorban szakpolitikusnak tekintem magam. Talán furcsán hangzik, de úgy is mondhatnám: unalmas politikus szeretnék lenni. Azt szeretném, ha munkám elsősorban megoldandó feladatokról szólna az elkövetkezendő időszakban" - mondta korábban.

Kákosy szerint érdemi párbeszédet kell folytatni az üzleti szektorral, és aktívabb gazdasági diplomáciára van szükség. A vasút és a közlekedés reformjáról szólva hangsúlyozta: lépésről lépésre kell megteremteni a modernebb, jobb minőségben szolgáltató magyar vasutat; és minél hamarabb, lehetőleg már 2008-ban meg kell kezdeni a Volán-társaságok privatizációját.

Az Országgyűlés a kétnapos ülésen szavaz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közélet megtisztítását célzó csomagjának egyik törvényjavaslatáról, amely a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szól. Döntenek a fideszes képviselők, Répássy Róbert és Nyitrai Zsolt által benyújtott, a miniszterek és államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatról is.

Amennyiben döntés születik a szabálysértésekről szóló törvényjavaslatról, akkor lehetővé válik a helyszíni bírság alsó és felső határának emelése. A javaslat értelmében az alsó határ háromezer forint lesz, a felső határ pedig húszezer forintra nő.

A képviselők határoznak a házszabályról szóló országgyűlési határozati javaslat módosításáról. Az ötpárti javaslat számos, több éve húzódó mulasztásos alkotmánysértést orvosolna. Például a parlamenti frakciók és a bizottságok alakításának, illetve megszűnésének szabályait, a független képviselők jogosítványait, a hozzászólások rendjét és időkeretét, továbbá a parlamenti közvetítéseket.

Szavazás lesz az Országos Rádió és Televízió Testület 2008-as költségvetéséről, illetve a Magyar Honvédség létszámáról is. Utóbbi törvényjavaslat értelmében a honvédség létszáma közel 30 ezerről 23.950 főre csökkenne.

A képviselők megvitatják az alkotmány módosítását a választási eljárásról, valamint az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását. Az alkotmánymódosítás azt tartalmazza, hogy ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes tartalmú döntést az Országgyűlés a népszavazástól számított két évig nem hozhat.

Hétfőn a határozathozatalok után kezdődik az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az előterjesztéshez több mint 230 módosító indítványt nyújtottak be.

Kedden újra megnyitják a 2008-as költségvetés részletes vitáját. A jövő évi büdzsé fő számait már elfogadták, így átcsoportosításokra már csak a fejezeteken belül van lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×