eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Csak november 1. óta létezik Ungár Klára posztja

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szervezeti és működési szabályzatát november 1-jén módosították, létrehozva az új, általános főigazgató-helyettesi posztot. Ungár Klárával együtt már négy főigazgató-helyettese van az OEP-nek. Az ellenzéki pártok szerint mindez az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja, a minisztérium viszont úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

Az ellenzéki pártok aggályosnak tartják Ungár Klára kinevezését

, szerintük ez csak az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja. A minisztérium viszont úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

Ungár Klára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár negyedik főigazgató-helyettese. A megjelölés szerint Székely Tamás általános helyetteseként dolgozik, és négy főosztály munkáját felügyeli és koordinálja.

Eddig három főigazgató-helyettese volt az OEP-nek, a negyedik posztot a november 1-jétől hatályos szervezeti és működési szabályzatban hozták létre.

A módosításba azonban némi baki is csúszott, hiszen az interneten hozzáférhető szabályzat úgy fogalmaz: "Az OEP szakmai tevékenység-területeit három főigazgató-helyettes felügyeli, irányítja, koordinálja", Majd itt következik a felsorolás, amely négy helyettest vesz számba.

Ez a szövegrész pontosan megegyezik a november 1. előtt hatályos szabályzattal, így valószínűleg pusztán elfelejtették kijavítani a számot.

A négy poszt: az általános főigazgató-helyettesi; az egészségügyi, ellátási főigazgató-helyettesi, a közgazdasági, valamint az informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettesi poszt.

Ebből pusztán az általános helyettesi állásra írtak ki pályázatot, az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint ketten pályáztak a pozícióra.

A pályázatot november 9-én hirdették meg a tárca honlapján, feltételként pusztán az egyetemi végzettséget és legalább ötéves egészségpolitikában szerzett jártasságot szabtak.

A pályázat beadására tíz nap volt, a pályázónak egy szakmai programot kellett benyújtania, az önéletrajz, a szükséges végzettséget igazoló iratok és erkölcsi bizonyítvány mellett.

Azonnal munkába állt

Ungár Klára - az eredeti tervek szerint - rögtön a pályázati eredmény kihirdetését követően munkába állt. Négy főosztály munkájának koordinálása került az ő hatáskörébe, ebből kettő a főigazgatótól, egy-egy pedig két másik helyettestől került át.

Az egyik a Sajtó- és Tájékoztatási Főosztály, amely korábban a főigazgató közvetlen felügyelete alá tartozott. Szintén közvetlen főigazgatói hatáskörben volt a Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztály, most ez is Ungár Klára hatáskörébe került.

A most kinevezett általános helyetteshez tartozik még a Pénzbeli Ellátási Főosztály, ez eddig az egészségügyi, ellátási főigazgató-helyetteshez tartozott, a Nemzetközi és Európai Integrációs Főosztály munkáját pedig korábban az informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettes koordinálta.

Az általános helyettes a szervezeti és működési szabályzat szerint közreműködik az egészségbiztosítási stratégia elkészítésében, valamint ő felügyeli az ellenőrzési rendszert.

Azaz hatáskörébe tartozik a belsőellenőrzési, és a vezetői ellenőrzési rendszer működtetése, valamint a hatósági és a szakmai-felügyeleti ellenőrzési rendszer koordinálása.

Az OEP főigazgatójának feladatait távollétében eddig a közgazdasági főigazgató-helyettes látta el, az új szabályzat szerint ezentúl erre az általános helyettes jogosult.

Csak az szmsz-t kell módosítani

Az OEP működésére törvény nem vonatkozik, annak részleteit a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza. Így annak módosításával átalakítható a pénztár szervezeti felépítése.

Az ellenzéki pártok szerint mindez az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja. Az InfoRádió úgy tudja: a főigazgató munkájáról szakmai és kormánypárti körökben egyaránt elismeréssel szólnak, éppen ezért meglepő a szervezeti felépítés átalakítása.

Az Egészségügyi Minisztérium úgy véli: eddig túl sok főosztály szakmai felügyelete tartozott a főigazgató hatáskörébe, pusztán az ő munkáján könnyít ez a módosítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×