eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Medgyessy: "Mindig van más választás. Most is"

Medgyessy Péter szerint ha a magyar gazdaságban "2008 második felétől nem indul be egy lassú növekedés, akkor nagyon-nagy baj van". A volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az MSZP-ben jelenleg a "szokásosnál gyöngébb a kontroll", amit ismét meg kell erősíteni. "Egy demokráciában egy vezetőnek nem kell megharagudni, ha valaki mást gondol és le kell vonni a következtetéseket" - fogalmazott Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter szerint komoly különbség van a Horn-kormány által bevezetett Bokros-csomag és a mostani pénzügyi kiigazítás között: előbbi nem sújtotta a gazdasági növekedést.

"Ma bonyolultabb a helyzet a növekedés körül" - mondta a volt miniszterelnök, a kormány lépései dicséretesek és szükségesek voltak, de nem lehet itt megállni. Medgyessy Péter adócsökkentést sürgetett, mondván: ennyi kockázatot fel kell vállalni, miként a Horn-kormány is felvállalta és az élet igazolta a döntést.

Az igazság pillanata

A volt kormányfő szerint az egyensúly javítása rövid távon nagyon jó, de ha nincs növekedés, akkor hosszú távon összeomlik. "Nap mint nap megéljük az igazság pillanatát" - fogalmazott Medgyessy Péter, aki rossznak tartja a jelenlegi helyzetet.

"Ha 2008 második felétől nem indul be egy lassú növekedés, akkor nagyon-nagy baj van. A nagy baj az lehet, ha a kormány nem viszi végig, amit elkezdett. Ezen az úton végig kell menni" - jelentette ki a volt miniszterelnök.

A három alapvető dolog

Medgyessy Péter szerint a reformok során három alapvető dolgot kell betartani: egyrészt egy ciklusban nem lehet egynél több reformot végrehajtani, másrészt azt jól elő kell készíteni, harmadrészt pedig empátia és párbeszéd szükséges hozzá. "Mind a három esetében történt hiba, jó lenne korrigálni azon, amin lehet" - mondta a volt kormányfő.

Medgyessy Péter kijelentette: "amit a parlament egyszer elfogadott, abból nem lehet visszavonulni. A vizitdíjat most visszavonni: őrület, életveszély lenne!". A volt miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte: más a helyzet, ha egy érvényes népszavazás erre utasítja a kormányt, hiszen a döntést akkor tudomásul kell venni.

"Sok mindent lehet látni"

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc invenciózus politikus, akinek végig kell csinálnia, amit elkezdett.

Az belső ügy, hogy a 2010-es választásokon kivel indul az MSZP, ezt nem is most kell eldönteni. A reformokat a jelenleginél jobban, de meg kell csinálni - fogalmazott.

A volt miniszterelnök arra a kérdésre, miszerint 2004-hez hasonlóan ismét látja-e a párton belül a "félidei hisztéria jeleit", azt felelte: "sok mindent lehet látni, én ezt nem tudom megítélni. Csak egyben tudok reménykedni: hogy ugyanazt a hibát a szocialista barátaim nem követik el a következő hónapokban, mint amit elkövettek 2004-ben. Mindig van más választás. Most is van. Mindig van alternatíva. Ezeket mindig mérlegelni kell, ezek alapján kell meghozni a szükséges döntéseket".

Meg kell erősíteni az MSZP-n belüli kontrollt

Medgyessy Péter úgy vélte: az MSZP-ben "kialakult egy, a szokásosnál gyöngébb kontroll", amit ismét meg kell erősíteni. "Egy demokráciában egy vezetőnek nem kell megharagudni, ha valaki mást gondol, és le kell vonni a következtetéseket" - hangsúlyozta.

A sztrájkok kapcsán a politikus úgy vélekedett: "egy társadalmat akarata ellenére nem lehet boldoggá tenni". A szakszervezetek szerinte valós elégedetlenséget fejeznek ki, ami demokráciában nem rendkívüli esemény. "Okos kormány végiggondolja, hogy miért alakult ki ez a helyzet. Nem hiszem, hogy meg kell hátrálni" - fogalmazott.

A politikus elmondta: egy kormány, amelyet négy évre választanak, nem nézheti nap mint nap a közvélemény-kutatásokat, a programját végig kell vinnie, ez azonban sehol sem működik konfliktusmentesen.

Gyurcsány Ferenc "kitartó ember"

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazás elvezethet-e Gyurcsány Ferenc bukásához, Medgyessy Péter azt válaszolta: "A történelem nem ismétli önmagát. Más a helyzet mint 2004-ben volt. Egy miniszterelnöknek hagyni kell, hogy végigcsinálja, amit elgondolt".

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kitart-e a következő választásokig, Medgyessy Péter úgy felelt: "Õ egy kitartó ember".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×