eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Gorbacsov: az unió vegye fel a versenyt!

Szerződéseken alapuló, kiterjesztett partnerség kialakítását szorgalmazta az Európai Unió és Oroszország között a Világpolitikai Fórum elnöke Budapesten.

Mihail Gorbacsov a szervezet budapesti ülésén azt mondta: belátható időn belül Oroszország nem lesz tagja az Európai Uniónak, de a kiterjesztett partenrségi viszonyt elképzelhetőnek nevezte.

Úgy fogalmazott: az együttműködés csak akkor képzelhető el, ha a tárgyalófelek között nem lesznek politikai követelmények.

Európának egységesnek kell lennie, és az uniónak fel kell vennie a versenyt az Egyesült Államokkal és a távol-kelettel - tette hozzá az utolsó szovjet pártfőfitkár.

A Világpolitikai Fórum elnöke hangsúlyozta: az Európai Unió nincs válságban, de vannak problémák a közösségen belül, ez azonban természetes folyamatnak tekinthető.

Vélemények

Az orosz tudományos akadémia gazdasági intézetének vezetője bírálta az Európai Uniót, amiért a közönség indokolatlanul tekint bizalmatlanul Oroszországra.

Ruszlan Grimberg feltette a kérdést: "Mit vétett Oroszország az Európai Unióval szemben?"

Az igazgató nem értette, miért kell olyan nagy ügyet csinálni az állítólagos energetikai zsarolásból, hiszen szerinte Oroszország teljesítette a szerződéses feltételeket.

Csehország volt államfője provokációnak nevezte az országába és Lengyelországba tervezett rakétapajzs megépítését.

Milo¹ Zeman szerint az amerikai terv egyértelműen nem Irán, hanem Oroszország ellen irányul, ezt pedig ő nem támogatja.

Németország volt pénzügyminisztere szerint az európai politikusok rendre bírálják az uniót, holott ők is elismerik, hogy nincs más alternatíva.

Theo Waigel úgy véli: az európai identitás és életérzés megteremtését a politikának kell kezdeményeznie.

Szlovákia volt államfője szerint az Európai Uniónak fenn kell tartania az érdekeltségét a keleti szomszédságpolitikában, délen pedig meg kell azt teremteni.

Rudolf Schuster az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: Szlovákia 2009. január 1-jén bevezeti az eurót, majd megjegyezte, úgy véli, nem kellett volna ennyire sietni ezzel.

A volt köztársasági elnök a Szlovákia és Magyarország közti diplomáciai feszültségekre vonatkozó kérdésre úgy reagált: hosszú távon javulni fognak a kapcsolatok, a mindennapi életben ugyanis nem érzékelhető konfliktus.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×