eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

A Fidesz szerint hatalmi összeesküvés hátráltatja a népszavazást

A Fidesz szerint "szándékos hatalmi tilitoli", az Országos Választási Bizottság (OVB) és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a Fidesz által kezdeményezett népszavazást - mondta Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki párt politikusa.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az OVB haladéktalanul tartson ülést a kórházi napidíjról szóló kérdés ügyében, mert az ellenzéki párt szerint ebben az ügyben már befejezték az aláírások ellenőrzését.

Deutsch-Für Tamás szerint ugyanakkor az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala összejátszik annak érdekében, hogy minél tovább meg lehessen akadályozni, hogy az aláírások ellenőrzése befejeződjön és a hitelesítésről szóló döntést az OVB meghozhassa.

Ez a magatartásuk nemcsak a józan ész és a hétköznapi tisztesség szempontjából elfogadhatatlan, hanem súlyosan sérti az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a népszavazás ügyében világosan kimondja az állami szervek együttműködésének kötelezettségét - tette hozzá Orbán Viktor Fidesz-elnök kabinetfőnöke.

Deutsch-Für Tamás két levélre hivatkozott, amelyet a sajtótájékoztatón is kiosztottak.

Az egyikben Szigeti Péter OVB-elnök Orbán Viktornak írt válaszlevelében azt írja, hogy addig nem tűzhet ki ülést, amíg meg nem érkezik az aláírások ellenőrzéséről szóló jelentés, egy másik levélben viszont a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának vezetője, Urbán György úgy véli, hogy az OVB vezetőjének kell kérnie, ha kérdésenként önállóan szeretne jelentést.

Deutsch-Für Tamás szerint Urbán György leveléből az is kiderül, hogy a hivatal már végezett a kórházi napidíjról szóló kezdeményezés aláírásainak ellenőrzésével, és hamarosan a vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdés ügyében is befejezi a munkát.

Ennek alapján érthetetlen, hogy az elmúlt napokban az OVB elnöke, az Országos Választási Iroda vezetője és az ellenőrzést végző hivatal tisztségviselői miért állították, hogy még nem fejeződött be az ellenőrzés a kórházi napidíj ügyében - mondta a politikus.

Deutsch-Für Tamás azt is elmondta, hogy hétfőn az OVB fideszes delegáltja, Urbán György levele alapján kezdeményezte, hogy az bizottság kérje be a jelentést, és tartson soron kívüli ülést november 29-ig, vagyis csütörtökig.

Ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlésben akár már a jövő héten napirendre kerülhet a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat - tette hozzá.

Mint mondta, Szigeti Péter erre azt válaszolta, hogy kedden 18 óráig SMS-ben kér szavazást az OVB tagjaitól, hogy indokoltnak tartják-e a soron kívüli ülést a kórházi napidíj ügyében.

Hangsúlyozta: az OVB nem hozott olyan döntést, hogy a három kérdést együtt kell tárgyalni.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás azt mondta: biztosan megvan a forgatókönyv a kormány boszorkánykonyhájában arra, hogy ne december 17-ig, hanem csak a tavaszi ülésszakon, február első felében szülessen meg az Országgyűlés döntése.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság vezetője nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×