eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Wass Albert magyarként halt meg

Az erdélyi író, Wass Albert magyar állampolgárként halt meg - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal Simicskó István és Babák Mihály országgyűlési képviselőket.

Az ellenzéki politikusok egy hónappal ezelőtt levélben kérték Sólyom Lászlót, hogy posztumusz állítsa vissza Wass Albert magyar állampolgárságát.

A Köztársasági Elnöki Hivatal válaszában emlékeztet: az államfő kizárólag az igazságügyi és rendészeti miniszter előterjesztésére és ellenjegyzésével járhat el ilyen ügyekben, az állampolgárság posztumusz visszaadására pedig a hatályos állampolgársági törvény nem ad lehetőséget.

A Hivatal ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Wass Albert 1996-ban, írásbeli nyilatkozattal állampolgársági bizonyítványt kért, és azt 1997. június 26-ai keltezéssel ki is állítottak részére.

A hatályos törvény értelmében az állampolgársági bizonyítvány igazolja a magyar állampolgárságot.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Az elmúlt évtizedben megtorpant a fejlődő országok felzárkózása a gazdagabb nemzetekhez képest. Az Economist magazin elemzése szerint a szegényebb országok jóléti mutatói lassabban javulnak, mint ahogy a fejlett gazdaságok gyarapodnak. Ez a trend ellentétes az 1990-es évek közepétől kezdődő húszéves időszakkal, amikor a globális szegénység csökkenő tendenciát mutatott - közölte az Infostart.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×