eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mégis létezik a dokumentum, amelyre Mikola hivatkozott

A biztosítótársaságok még nem döntötték el, hogy belépjenek-e az egészségbiztosítási piacra - mondta az InfoRádióban az egyik társaság igazgatósági tagja. Paál Zoltán szerint a nyilvánosságra hozott egészségbiztosítási reformról szóló törvénytervezet nem kellően részletes ahhoz, hogy dönteni tudjanak.

Paál Zoltán az egészségügyi szakemberekhez hasonlóan azt a nézetet vallja, hogy olyan törvény született, amely kompromisszumot teremt ugyan a különböző politikai erők álláspontja között, ennek köszönhetően azonban csak egy átmeneti szabályozásnak tekinthető. Mint mondta, számos pont még megoldatlan, vagy nem felel meg a kiinduló koncepciónak.

Igazi "öszvér megoldás" született, amelyben számos kérdés tisztázatlan. Például az, hogy a kisebbségi tulajdonos mennyire szólhat bele a menedzsment irányításába.

Nem világos az sem, hogy a biztosítóknak mely rendelőintézettel kell kötelező jelleggel szerződést kötniük, vagy az, hogy ha a biztosító nyereséggel zár, akkor az összeg hány százalékát kell visszaforgatni az egészségügybe.

Azt pedig főleg nem tudják a biztosítók, hogy mekkora kockázatot vállalnak, és ezért milyen nyereségre számíthatnak. Paál Zoltán cáfolta, hogy a biztosítók garantált hozamot akartak volna.

Azt azonban nem szeretnék, ha a bevételeiket és a kiadásaikat is tőlük teljesen függetlenül határoznák meg, és így akár egy olyan helyzet is kialakulhatnak, amikor a biztosítótársaságok tevékenységétől teljesen függetlenül az egész ágazat veszteséges lehet.

Sosem kértek garantált hozamot

Azzal nem ért egyet, hogy az egyes biztosítók maguk dönthessék el, milyen ellátást adnak meg a partnereiknek, és melyeket nem, arra azonban lehetőséget akarnak kapni, hogy ellenőrizzék: az ellátók betartják-e például azokat az előírásokat, szakmai protokollokat, amelyek alapján a finanszírozást megkapják.

Elmondta azt is, hogy mindezek miatt a biztosítótársaságok még nem döntötték el, hogy belépjenek-e az egészségbiztosítási piacra.

A tárca várhatóan áprilisban tartja a licitálást az egyes területekre, ezért szavai szerint legkésőbb márciusig kell dönteniük. Sokáig nem halogathatják a dolgot, mert fél év kevés lehet ahhoz, hogy felkészüljenek erre a feladatra.

Paál Zoltán megerősítette azt a lapinformációt, miszerint a nyáron összeállítottak egy 10 pontos kritériumrendszert a belépéshez, de mint mondta, ez csak egy szakétői tervezet volt, és sokat változott az elkészülés óta, így el sem küldték a tárcának.

Errő a dokumentumról Mikola István fideszes politikus beszélt a héten. A kormány tagadta az igénylista létezését. Részletek itt!

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×