eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Fidesznek vasárnap délutánig van ideje - a nap hírei

Elkezdte az aláírások gyűjtését a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz. Korábban Orbán Viktor pártelnök azt mondta, hogy a Fidesz 48 óra alatt képes lesz összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást - így vasárnap délutánig tarthat a gyűjtés.

A miniszterelnök szerint a jövő év elején kezdődhet el az Európai Unió reformszerződésének ratifikálási folyamata a tagországokban. Gyurcsány Ferenc, miután a közösség állam- és kormányfői csütörtökön késő este jóváhagyták Lisszabonban a dokumentum pontos szövegét, azt mondta: az Országgyűlés várhatóan az elsők között, még tavasszal megvitatja és jóváhagyja a megállapodást. A megállapodás elfogadását az tette lehetővé, hogy teljesítették Olaszország, Lengyelország és Bulgária követeléseit. A reformszerződés egyebek mellett az uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését és az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza.

Elkezdte az aláírások gyűjtését a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz. Korábban Orbán Viktor pártelnök azt mondta, hogy a Fidesz 48 óra alatt képes lesz összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást - így vasárnap délutánig tarthat a gyűjtés. Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője szerint elképzelhető, hogy a Fidesz október 23-ai nagygyűlésén, a kezdeményezés bejelentésének egyéves évfordulóján teszik majd közzé, összegyűjtötték a kellő számú aláírást. Közben Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy nyilatkozott: népszavazással nem lehet kormányt buktatni, a reformok pedig az ország érdekében folytatódnak.

A Medián szerint számíthat a közvélemény támogatására a miniszterelnök hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagja. Az 1200 választópolgár személyes megkérdezésével készített felmérésből kiderül: az emberek a hét pont mindegyikét fontosnak ítélik, ugyanakkor a többség kételkedik a tervek megvalósíthatóságában. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet elemzése azt is megállapítja, hogy Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének megítélése nem függ össze a pártpreferenciával. A politikai irányultság hatása a javaslatok realitásának megítélésében jelenik meg.

Öt szakszervezeti szövetség hirdetett demonstrációt november 10-ére az egészségbiztosítási rendszer átalakítása miatt. Az érdekképviseletek közlése szerint a tervezett változtatásokat munkavállaló- és társadalomellenesnek tartják. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy vélte: a kormány részéről hiányzik a tájékoztatás, a tervezetből pedig a járulékfizetés kontrollja. Hozzátette: az új rendszer vagyoni alapú rétegződést okozhat a társadalomban. Az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról folytassanak társadalmi és szakmai vitát.

Szerencsen megkezdődött a szalmatüzelésű erőmű építése; a beruházás ellen korábban Tokaj polgármestere, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa valamint több civil szervezet is tiltakozott, és kifogásolta az erőmű felépítését Sólyom László köztársasági elnök is. A szerencsi erőművet kivitelező cég felügyelőbizottságának elnöke közölte: a munkálatok várhatóan 2009. október végére fejeződnek be. Berecz János azt mondta: a 40 milliárd forintból felépülő üzem környezetvédelmi beruházásként Magyarország legmodernebb biomassza erőműve lesz, és nem veszélyezteti sem a borvidéket, sem a világörökségi címet.

Három hónappal meghosszabbította a Szegedi Városi Bíróság a különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított Zuschlag János előzetes letartóztatását. A január 21-ig tartó hosszabbítást a Bács-Kiskun megyei Főügyészség indítványozta. Közben a kormányszóvivő arról számolt be, hogy az ügyben Göncz Kinga külügyminiszter, az ifjúsági, szociális és családügyi tárca korábbi vezetője néhány hete tanúvallomást tett Kecskeméten. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a politikus minden kérdésre válaszolt. Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Szlovákiában támadás érte azt a nyitrai férfit, aki nyáron egy szlovák televíziónak azt nyilatkozta, hogy tudja, kik verték meg Malina Hedviget. Erről a magyar egyetemista ügyvédje számolt be részletek említése nélkül. Roman Kvasnica hozzátette: a férfit a legfőbb ügyészségen végre kihallgatták, de nem a lány megverése, hanem az ellene zajló ügyben. A Nyitrán tanuló Malina Hedviget - vallomása szerint - tavaly augusztusban verték meg, mert magyarul beszélt. A nyomozást a nyitrai rendőrség két hét után azzal zárta le, hogy a lányt senki sem támadta meg, a történetet maga találta ki, és ezzel félrevezette a hatóságot, amiért most is folyik vizsgálat ellene.

Pakisztánban a legfrissebb hírek szerint 133 halottja és több mint 500 sebesültje van a Karacsiban csütörtök este elkövetett pokolgépes merényleteknek. A támadások célpontja Benazir Bhutto korábbi kormányfő volt, de a politikus nem sérült meg. A merényletekért eddig senki nem vállalta a felelősséget.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×