eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Vita a nagykövet-jelöltről: vérfrissítés vagy politikai kinevezés?

Támogatta a parlament külügyi bizottságának kormánypárti többsége Gönci János nagyköveti kinevezését az Egyesült Arab Emírségekbe. Az ellenzéki Fidesz viszont a tapasztalat hiányát hangsúlyozva politikai kinevezést emleget.

A parlament külügyi bizottságának kormánypárti többsége támogatta Gönci János nagyköveti kinevezését az Egyesült Arab Emírségekbe, az ellenzéki Fidesz viszont nemmel szavazott.

Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a magyar diplomáciának vérfrissítésre van szüksége és egyre inkább képviselnie kell a nemzetgazdasági érdekeket is; ebbe a filozófiába illeszkedik a Malév korábbi vezérigazgatójának abu-dzabi nagyköveti kinevezése is.

Nem számított a KISZ-es múlt

A külügyminiszter azt mondta, a jelölésnél természetesen nem számított Gönci János egykori KISZ-es múltja sem, hiszen erről ő nem is tudott, amikor felhívta.

"Egyáltalán nem árt ebben a helyzetben, ha több fontos, hadd ne mondjam, regionális kulcsországban olyasvalaki irányítja a képviseletet, aki konyít a nagyköveti megbízatásnak ehhez a részéhez is" - jegyezte meg Göncz Kinga.

Könnyen tanulható, rövid történelem

A külügyminiszter a kritikák kapcsán megjegyezte: az Egyesült Arab Emírségek történelme könnyen megtanulható, hiszen az ország 1972-ben alakult.

A magyar diplomácia vezetője hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek eddig 400 millió dollárt fektetett be Magyarországon, míg az arab országban 10-12 magyar cég van jelen.

A Fidesz szerint sem külügyes, sem helybéli tapasztalata nincs

A külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: az ellenzéki párt nem támogatta a jelöltet.

Németh Zsolt kiemelte: Gönci Jánosnak nincs külügyes és arab országokbeli tapasztalata, ezért a jelöltet a Fidesz politikai kinevezettnek tartja.

Gönci János 2007 nyaráig a Malév vezérigazgatója, korábban pedig a légitársaság és a Budapest Airport igazgatósági tagja volt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×