eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orosz rulett a buszokkal

Benyújtották a kedvezményrendszer átalakításának számláját a Volán-társaságok: 5,5 milliárd forint megtérítését várják a költségvetéstől. A cégek növekvő veszteségeik miatt már buszaikat is elzálogosítják - írja a Népszabadság.

Június óta egyezkednek a Volánok a nekik járó költségtérítések kifizetéséről. A költségvetésből az autóbuszos társaságoknak erre a célra az idén csaknem 50 milliárd forint jut.

A cégek számításai szerint azonban a csaknem hatezer idei menetrendszűkítő intézkedés, a veszteséges vasúti mellékvonalakon a közszolgáltatások májusi átvétele és az év végéig várható 8,8 százalékos utasszámcsökkenés mellett ennél legalább 5,5 milliárd forinttal többre lenne szükség - olvasható a lapban.

Elfogadhatatlannak tartja az adatvédelmi biztos, hogy oly módon gyűjtsenek adatot a vagyongyanús magánszemélyekről, ahogy azt a kormány jelenleg elképzeli - számol be róla a Magyar Nemzet.

A kabinet ugyanis azt fontolgatja, hogy törvény által kötelezi a kereskedőket: nagy értékű árucikkről, vagyis annak kifizetőjéről tegyen jelentést az adóhatóságnak.

Szakértők szerint ezzel azt a pénzt is külföldre üldöznék, amely egyébként tisztességes úton mozogna a bevételek, kiadások hazai útvesztőjében.

Egyszeri akció keretében 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek elhagyhatják a magánnyugdíjpénztárukat. Erről hamarosan levelet is kapnak.

A kormány döntött: aki 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betölti/betöltötte az 50. életévét, és önként lépett be korábban az egyik magánnyugdíjpénztárba, az 2010 végéig visszaléphet az állami rendszerbe - számol be róla az Index.

A kabinet a minden bizonnyal óriási visszhangot kiváltó, sok tízezer embert és a magánnyugdíjpénztárakat súlyosan érintő döntést azonban nem verte nagydobra, vagyis azt az adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatként terjesztette be a parlament elé.

Bár továbbra is stabil bővülésre lehet számítani a világgazdaságban, az USA és Európa gyengébb szereplése fékezi a konjunktúrát - derül ki a Nemzetközi Valutaalap előrejelzéséből, amelyről a Világgazdaság számol be.

Az amerikai hitelpiaci válság után az elemzés nem zárja ki újabb súlyos piaci ingadozások lehetőségét, ez negatívan érintheti a magas folyó fizetésimérleg-hiányuk miatt sérülékenyebb kelet- és közép-európai országokba áramló külföldi tőke mennyiségét is. A részletekről a gazdasági lapban olvashatnak.

Matolcsy György szerint 200-250 milliárd forint rejtett tartalék van a 2008-as költségvetésben, amit másra is fel lehet használni, mint hiánycsökkentésre - írja a Napi Gazdaság.

Jobb lenne, ha a pénzt a gazdaság élénkítésére használná a kormány - véli a volt gazdasági miniszter. Néhány szocialista képviselő is csatlakozott a javaslathoz, de van, aki szerint ez "életveszélyes", mert ha újra osztogatásba kezdenek, akkor szertefoszlanak az eddig elért eredmények.

Mindenki számára komoly kérdéseket és problémákat vet fel a család, a lakás kérdése. Miből lesz lakás? Miből lehet biztosítani a megélhetést? Mekkora család az ideális? És ami az egyik legfontosabb, hogy maradjunk-e otthon a gyerekkel 3 éves koráig? Megéri-e vállalni a fizetéskiesést, vagy érdemesebb visszamenni idő előtt dolgozni?

De mibe is kerül ez nekünk, az adók és járulékok területét vizsgálva? - ezekre a kérdésekre keresi a választ a pénzcentrum internetes gazdasági lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×