eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Titkos dokumentum jutott Mikola kezébe?

A Fidesz alternatív javaslatot dolgozott ki az egészségbiztosítási rendszer átalakítására, ezt hamarosan ismerteti a párt - mondta Mikola István fideszes képviselő. Hangsúlyozta: kész szakmai koncepciójuk van arra, hogy kormányzásuk esetén miként szüntessék majd meg a több-biztosítós rendszert.

A kormány emberéleteket veszélyeztet, ha a profitérdekelt magánbiztosítók mellett teszi le a voksát az egészségbiztosítási rendszer átalakításakor - véli Mikola István.

A fideszes egészségpolitikus közölte: minden alkotmányos módszert megragadnak, hogy megakadályozzák a kormány jelenlegi koncepciójának elfogadását.

Mikola István arra szólította fel a civil szervezeteket is, hogy tegyenek meg mindent a tervezet jóváhagyásának megakadályozása érdekében.

Hozzátette: a Fidesz kidolgozott egy alternatív javaslatot az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsoltban, és ezt hamarosan nyilvánosságra hozza a párt.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, hogy a kormányzat értékváltásra készül, a szolidaritás helyett a profitérdekelt biztosítói érdekek mellett teszi le a voksát.

Mikola István egy tízpontos javaslatot ismertetett, amely - szerinte - a biztosítók hivatalos álláspontját tükrözi.

A politikus nem árulta el, hogy honnan származik az anyag, illetve hogy mely biztosítótársaságok jegyzik, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezt most mindenfelé fújja a szél.

Mikola István megerősítette, hogy amennyiben a Fidesz kerül kormányra, bármi áron megszünteti a több-biztosítós rendszert, konkrét szakmai koncepciója van ezzel kapcsolatban.Szó nincs arról, hogy nyereségorientált biztosítók diktatúrája, rémuralma következne be - jelentette ki Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke.

Kökény Mihály kiemelte: az egészségbiztosítási reform kapcsán az ellenzék a parlamenti demokrácia kereteit feszegeti. Mint mondta, Mikola István semmilyen javaslattal nem állt elő a tekintetben, hogyan lehetne végrehajtani az egészségbiztosítás reformját.

Mikola István olyan változásra mond nemet, amely megőrzi a nemzeti kockázatközösséget, a szolidaritást - szögezte le a szocialista képviselő.

Hozzátette: a rendszer az új pénztári szereplőkkel elősegíti egy betegbarát, betegközpontú finanszírozó létrejöttét.

Kökény Mihály szerint a Fidesz arra mond nemet, hogy legyen végre valaki, aki őrködik a betegbiztonsági szabályok betartásán.

Mint elhangzott, az MSZP olyan biztosítási rendszert akar, amelyben fennmarad a kötelező jövedelemarányos járulékfizetés, és egységes a szolgáltatási csomag.

Kökény Mihály közönséges hamisítványnak" nevezte azt a dokumentumot, amelyet Mikola István sajtótájékoztatóján kiosztott.

A tízpontos "Biztosítói álláspont" címet viselő dokumentum szerint akkor van értelme az üzleti biztosítók bevonásának a rendszerbe, ha a létrejövő biztosítókban meglesznek az üzleti döntéshozatal feltételei, meghatározzák az "alapcsomag" tartalmát, ami azt jelenti, hogy az államnak ki kell mondania: nem lesz teljes és korlátlan a hozzáférés a szolgáltatásokhoz, és a társaságok piacra lépésének feltétele a rendszer kiszámítható és elfogadható mértékű kockázata.

"A kormány ilyen dokumentumot soha nem kapott, ilyet valakik valahol azért írtak, hogy zavart keltsenek" - fogalmazott Kökény Mihály.

Újságírói kérdésre elmondta: a pénztárak semmiféle garanciát nem kapnak arra az esetre, ha a biztosítottak elhagyják.Az Egészségügyi Minisztériumhoz semmilyen írásos feltételrendszer nem jutott el a biztosítótársaságok követeléseivel kapcsolatban - mondta el a tárca államtitkára.

"Általunk nem ismert, meg nem kapott dokumentumhoz nem tudunk viszonyulni, nem tudjuk, hogy valós dokumentum-e, nem tudjuk, hogy mit tartalmaz. Ha megkapjuk, majd mondunk róla valamit, ma ezt nem létező dokumentumnak tekintjük" - fogalmazott Kincses Gyula.

Az államtitkár közölte: a biztosítótársaságok nem határoztak meg feltételeket a tárgyalások során, velük is ugyanúgy egyeztettek, mint más szervezetekkel; írásos biztosítói anyagról pedig soha nem volt szó.

A politikus emlékeztetett: céljuk nem a biztosítók érdekeinek védelme, hanem a biztosítottak érdekeinek a szem előtt tartása. Éppen ezért a rendszer egészét érintő kérdések továbbra is állami hatáskörben maradnak majd. A biztosítóktól azt várják, hogy a szervezetbe másfajta működési elvet, más működési kultúrát hozzanak.

Kincses Gyula hangsúlyozta: bár az első koncepcióban az szerepelt, hogy a biztosítótársaságoknak döntő befolyásuk lesz a döntéseket illetően, mára ez módosult.

"Ez így, hogy döntő befolyás, biztos, hogy nem igaz, a különböző szintű testületekben egy bonyolult egyensúly fog létrejönni" - szögezte le az államtitkár.

A politikus elmondta: bár a kormány első alkalommal tárgyalta a dokumentumot, nem tud részleteket arról, hogy a kabinet mennyiben értett egyet a tárca elképzeléseivel.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×