eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A hallgatóknak elegük lett Hillerből

A tandíj visszavonását és Hiller István szakminiszter távozását követelte mintegy 3.500-4.000 felsőoktatási hallgató fáklyás, zenés demonstráción Budapesten, az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt.

Miskolczi Norbert, a tüntetést szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke beszédében felidézte, hogy a hallgatók már több mint egy éve elküldték alternatív javaslataikat az oktatási tárcának.

Az a miniszter, aki egy év alatt nem tudja megérteni egy javaslat alapelveit, nem foglalkozik a hallgatók véleményével, csak politikai érdekek mentén lavíroz, mondjon le - mondta a hallgatói szervezet vezetője.

Miskolczi Norbert hozzátette: nem akarnak tandíjat, mert az nem más mint egy hallgatói adó, és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet.

A HÖOK vezetője úgy fogalmazott, Hiller István hazudott, amikor korábban azt állította, hogy nem lesz tandíj.

Mint mondta, azért vannak itt, hogy meggyőzzék a döntéshozókat, az átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet.

Kifejtette: már több mint 20 ezren vannak azok, akik anyagi okok miatt nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.

"Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága" - jelentette ki.

A demonstrálók az oktatási tárca előtti Szalay utcát a Szemere és Honvéd utca között megtöltötték, a diákok közül sokan piros pólót viseltek "Mondj nemet te is a tandíjra!" felirattal.

A szaktárca kész tárgyalni

Kész tárgyalni az oktatási tárca a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája alternatív tandíjjavaslatáról, de azt a jelenlegi formájában nem tartja bevezethetőnek. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár csütörtökre megbeszélésre hívta a minisztériumba a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőit.

A szakállamtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott: több kérdésben megegyezés jöhet létre, mivel a HÖOK is a hallgatói hozzájárulás szükségessége mellett foglalt állást. Manherz Károly ugyanakkor nem tartaná igazságosnak azt a hallgatói elképzelést, amely szerint fizetni kellene a felvett, de nem teljesített kreditek után.

A szakállamtitkár arról is beszélt: a hallgatói érdekképviselet állításával ellentétben nem egy éve, hanem csak hetekkel ezelőtt kapta meg a tárca az alternatív javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×