eur:
401.73
usd:
371.17
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Népszavazási anomáliák: külön lapon és külön napon is voksolhatunk

A Fidesznek és a kereszténydemokratáknak kérdésenként kétszázezer aláírást kell összegyűjteniük négy hónapon belül az ügydöntő népszavazáshoz - mondta az InfoRádió által megkérdezett választási szakértőt. Tóth Zoltán szerint az érvényes népszavazási kezdeményezések sokaságára nézve logikus lenne, ha az országgyűlés kijelölne egy napot a referendum megtartására.

Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítése után kezdhetik meg a Fidesz és a KDNP aktivistái az aláírásgyűjtést, hogy ki lehessen írni az ügydöntő népszavazást - mondta az InfoRádiónak Tóth Zoltán választási szakértő.

Kifejtette, hogy kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni négy hónapon belül, hogy kiírják a referendumot. Ha csak 100 ezer aláírást képesek kérdésenként összegyűjteni, akkor az országgyűlés mérlegeli, hogy kiírja-e a népszavazást - tette hozzá Tóth Zoltán.

Nincs meghatározva, hogy egy szavazólapon hány azonos témakörű kérdés szerepelhet - hangsúlyozta a szakértő.

Tóth Zoltán kiemelte: a törvény szerint akár egy szavazólapon lehet az összes kérdés, de arra is van lehetőség, hogy minden kérdés külön lapon szerepeljen. A végső döntést az Országgyűlés mondja ki erről a kérdésről.

Bármekkora méretű lehet egy szavazócédula - mondta a választási szakértő. Példaként említette, hogy Chicagóban 80 kérdéses népszavazást tartottak néhány éve.

Nincs meghatározva az sem, hogy egy évben hányszor lehet népszavazást tartani - hangsúlyozta Tóth Zoltán. Hozzátette: volt már olyan kezdeményezés, hogy jelöljenek ki egy napot a referendumok megtartására, és ez logikus is lenne az egyre több kezdeményezést figyelembe véve.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 17:45
2024. október 21. 17:32
×
×
×
×