eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szakértő: Továbbra is ellentmondásos a kormány terve

Az egészségügyi szakértő szerint szűkülhet az ingyenes ellátások köre a kormány által elkészített biztosítási koncepció értelmében, a tárca államtitkára azonban ezt cáfolja.

Kevesebb lenne a jövőben az ingyenes egészségügyi ellátás, ha a magánbefektetők döntő szerepet kapnának a közeljövőben megalakuló díjtételi bizottságban - közölte az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi szakértő.

Az egészségügyi tárca tervei szerint ez a testület határozza majd meg, hogy az új egészségbiztosítási rendszerben a pénztárak milyen kezeléseket, műtéteket finanszíroznak, és ezek mennyibe kerüljenek.

Bár a kormány hétfőn újabb részleteket közölt az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakításáról, egyelőre nem világos, hogy kik alkotják majd ezt a bizottságot - fogalmazta meg kifogásait a GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatója az InfoRádióban.

Skultéty László szerint a most nyilvánosságra került dokumentum nem túl pontosan határozza meg a biztosítók menedzsmentjének jogait.

Egy újdonságot azonban mindenképpen tartalmaz a koncepció: az eddigi kormányzati megnyilatkozások szerint a biztosítási csomag meghatározása a parlament feladata lett volna, most azonban ezt a jogot egy úgynevezett díjtételi bizottság hatáskörébe utalnák.

Azaz ez a testület döntene arról, hogy egy beteg mekkora összegért milyen ellátást kaphat a kórházban, emellett azt is, hogy mi az, ami továbbra is ingyenesen jár a biztosítottaknak, és mi az, amiért fizetniük kell.

Az államtitkár ezt cáfolja

Döntően nem szólhatnak bele a pénztárak abba, hogy mely ellátások, kezelések, műtétek kerüljenek be vagy ki az egészségbiztosítási csomagból - közölte az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Kincses Gyula szerint nem csorbul a szabad intézményválasztás joga, mivel a szabályozás több garanciát is ad majd.

Mint mondta, arról továbbra is a parlament dönthetne, hogy a biztosítási csomagba mely ellátástípusok kerüljenek be.

A díjtételi bizottság mindössze arról dönthetne, hogy egy betegséget kórházban vagy ambulánsan kell-e kezelni, vagy arról, hogy milyen eljárást kell alkalmaznia az orvosnak, azaz az úgynevezett ellátási protokollról.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy hosszabb távon kórházak bezárását vagy kórházi osztályok megszűnését eredményezheti az új koncepció.

De mint mondta, ez olyan esetekben lesz lehetséges, ahol egy ellátási területen párhuzamosan működő részlegek vannak. Azt azonban törvény fogja garantálni a betegeknek, hogy mely ellátást kell megkapniuk a lakóhelyük közelében.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×