eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Ruttenstorfer kitart - a nap legfontosabb hírei

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern változatlanul a MOL-lal való egyesülést tartja a legjobb megoldásnak - jelentette ki a vállalat vezérigazgatója.

Wolfgang Ruttenstorfer megerősítette, hogy tényleges ajánlatot csak akkor tesznek, ha megszűnik a 10 százalékos szavazati jogkorlátozás a magyar vállalatnál, és tisztázódik a MOL menedzsmentje által felvásárolt részvények helyzete.

Válaszul Hernádi Zsolt, a MOL elnöke a Financial Timesnak azt mondta: Közép- és Kelet-Európa jövőbeni privatizációira is hátrányos az osztrákok ellenséges ajánlata.

A magyar vállalatvezető a londoni üzleti napilap internetes oldalán megjelent interjúban úgy fogalmazott: a térség kormánytisztviselői is aggályuknak adnak hangot amiatt, hogy a privatizált MOL-ra egy olyan cég tesz ajánlatot, amelyben 31 százalékkal az osztrák állam a legnagyobb részvényes.

Közben az Európai Bizottság megkezdte annak a magyar törvénynek a vizsgálatát, amelynek célja, hogy az OMV ne tudja felvásárolni a magyar MOL részvényeit.

Áramár-emelés

Januártól a lakossági villamosenergia-árak 5-10 százalékos emelését javasolta egy szakmai konferencián a Magyar Energia Hivatal elnöke.

Horváth J. Ferenc azt mondta: a javaslat oka, hogy az árampiaci szereplők költségei mintegy öt százalékkal növekedtek.

Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: a 2008 januárjától teljesen liberalizált árampiacon is lesz elegendő áram.

Orbán: maffiamódszerek

Fidesz elnöke szerint a kormányzat maffiamódszerekkel tünteti el a Magyarországra érkező európai uniós forrásokat.

Orbán Viktor az InfoRádiónak azt mondta, hiába perel Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter egy korábbi nyilatkozata miatt, ez nem változtat azon a tényen, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban.

A volt miniszterelnök hozzátette: nem arról van szó, hogy egyedi esetek történnek valahol a periférián, hanem a kormány, annak feje és a minisztériumok szervezik a pénzek eltűntetését.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az InfoRádióban azt mondta: Orbán Viktornak ezekért a kijelentéseiért a bíróság előtt kell felelnie. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc kormányfő már közölte, hogy a korrupciós ügyletekről nem tudott.Magosz: visszaélések a földprivatizációban

Vizsgálatot követel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége több földértékesítési ügyben.

A szervezet szövetségi igazgatója azt mondta: a gazdálkodók több megyéből jeleztek korrupciógyanús állami földeladásokat.

Budai Gyula közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből például három bejelentés érkezett arról, hogy nem a helyi gazdálkodók, hanem kormánypártokhoz köthető emberek jutottak földvételi lehetőséghez.

Sólyom a szerencsi erőmű ellen


A köztársasági elnök szerint rombolnák a táj képét az Észak-Magyarországra tervezett erőművek.

Sólyom László Sátoraljaújhelyen, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság helyzetéről rendezett konferencia után azt mondta: az Aranyos-völgyi szivattyús energiatározós, a szerencsi szalmatüzelésű és a szlovákiai Tőketerebesre tervezett szénerőmű is gigantikus méretű, míg Európában sokkal kisebb teljesítményűek a hasonló létesítmények.

Az államfő szerint a Szerencsen felépülő erőműben 10 percenként egy kamionnyi szalmát tüzelnek majd el, ami jelentősen növeli a terherforgalmat a környéken, emellett veszélybe kerül Tokaj világörökségi címe is.

Bajnai: gondok a foglalkoztatással

A foglalkoztatás helyzetét tartja hosszú távon Magyarország legnagyobb problémájának az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon az Országgyűlés európai uniós ügyek bizottsága ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a munkaképes korú lakosság 58 százaléka szerepel a munkaerőpiacon, az unióban ugyanakkor ez az arány 64-65 százalék.

Megállapodás Ferihegyen

Ferihegyen 6,5 százalékos idei béremelésben állapodtak meg a szakszervezetek és a Budapest Airport képviselői. Az egyezség azt is tartalmazza, hogy 2008. január 31-ig nem lesz sztrájk a repülőtéren.

Egyelőre nem privatizálják a Postát

A Magyar Posta Zrt. az uniós piacnyitásig, 2013-ig terjedő stratégiájában nem szerepel a társaság privatizációja - közölte a cég vezérigazgatója. Szabó Pál hozzátette: most a legfontosabb feladatuk, hogy a céget felkészítsék a piaci versenyben való helytállásra.

Fizikai Nobel-díj

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapja az idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az indoklás szerint a kitüntetéssel az óriás magnetorezisztencia felfedezését ismerik el, amely lehetővé tette a számítógépes merevlemezek méretének radikális csökkentését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×