eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Magosz: az MSZP-s politikus 74 éves anyja vehette meg az állami földet

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) több megyéből jeleztek korrupciógyanús állami földértékesítéseket, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből eddig három bejelentés érkezett - közölte a szervezet szövetségi igazgatója.

A térségből Balkányban, Nagykállóban és Ramocsaházán merült fel a gyanú, hogy kormánypártokhoz köthető emberek jutottak földvételi lehetőséghez a pályázó helyi gazdálkodókkal szemben - mondta Budai Gyula.

A balkányi esetről elmondta, hogy "a kisváros MSZP-s polgármesterének Biri községben lakó 74 éves édesanyja több mint 61 millió forintért vásárolhatott 214 hektár állami földterületet".

A vásárló ugyan második lett a földeladási pályázaton, de az első ajánlattevő, a terület bérlője, az elővásárlási joggal rendelkező helyi Agrosumma Zrt. magántulajdonosa visszalépett, így az önkormányzati vezető édesanyja nevére kerülhet a birtok - tette hozzá.

Budai Gyula megjegyezte, hogy "a földbérlő Agrosumma helyett egyébként a polgármesternő férje művelte eddig az érintett földterületet".

Azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az értékesítő Nemzeti Föld Alapot "az sem zavarta, hogy nem helyi lakosról van szó, sőt gazdálkodóról sincs, mégis az önkormányzati vezető édesanyját hozták ki nyertesnek, mint második ajánlattevőt".

Az igazgató szerint "érdekes módon" az Agrosumma Zrt. másik három tulajdonosa egy nagykállói földértékesítésben lett főszereplő, ők az elővásárlási joggal rendelkező helyi önkormányzattal szemben jutottak közel 600 hektáros, egyébként természetvédelmi területnek számító határrészhez.

A Magosz-vezető a ramocsaházi - szerinte - "szintén korrupciógyanús ügyről annyit közölt", hogy ott ugyancsak az egyik önkormányzati vezetőé lett a birtok, a valóban agrártermeléssel foglalkozó gazdákkal szemben.

Budai Gyula hangsúlyozta: "a Magosz vizsgálatot követel az ügyekben, s ha szükséges, bíróságon támadja meg az adásvételeket, illetve amennyiben kormányzati tényezővé válik a következő választáson, mindent megtesz majd az eredeti tulajdonállapot visszaállításáért".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×