eur:
397.03
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Topolánszky: Szilvásy és tanácsadói "előzsűriztek"

Szilvásy György és politikai tanácsadói döntöttek arról, hogy a támogatást kérő pályázatok közül, melyek kerülhetnek a döntéshozók elé - mondta a hvg.hu-nak a volt Sportminisztérium helyettes államtitkára Topolánszky Ákos. Az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, Gyurcsány Ferenc sportminiszterként nem tudott szembeszállni az MSZP érdekcsoportjaival, így nem sikerült ellenállnia a pályázati pénzek odaítélésekor a politikai nyomásgyakorlásnak.

Közigazgatási szakembernek tartom magam, nem is kívánok a politikai területére menni. Éppen ezért fontos, hogy lássuk: a közigazgatás mindig a politikának kitett helyzetben van. Ez egyrészt rendben is van, hiszen a kormányoknak az a dolguk, hogy programjukat megvalósítsák, ehhez pedig az államszervezet segítségét kell igénybe venniük.

Persze, de mást jelent, ha politikai célokat akarnak megvalósítani a közigazgatáson keresztül, és mást, ha "mutyiznak", ha pályázatokat befolyásolnak.

Így van, de azon a területen, amelyet én felügyeltem, ilyenek nem voltak. A politikai nyomásgyakorlás az én esetemben nem nagyon volt jelen, mondhatom azt, hogy ezt személyes sikeremnek is tartom. Meg annak, hogy én szinte küldetésemnek tekintettem, hogy a közigazgatást megpróbáljuk kifehéríteni. De láttam, hogy a körülöttem lévő világban ez nem így volt.

Ön ciklusokon átívelve volt a tárcánál. A hvg.hu-nak adott interjújában azt mondja, hogy Mesterházy Attilánál, az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettesénél, a tárca akkori államtitkáránál érzékelte ezt a politikai nyomást.

A politikai államtitkároknak az a dolguk, hogy a pártpolitika és a kormányzati politika érdekeit közvetítsék a közigazgatás felé. A közigazgatásnak pedig az a dolga, hogy a szakmailag vállalhatatlan és kivitelezhetetlen törekvéseknek ellenálljon. Mesterházy Attila erőteljesen képviselt ilyen érdekeket, sokszor nem is túlságosan jó stílusban. Õ egy nagyon átpolitizált ember volt, ezért is lett politikai államtitkár.

Ismerte Zuschlag János most nyilvánosságra került ügyeit akkoriban?

Nem, nekem Zuschlag Jánossal nem volt közvetlen kapcsolatom. Vele kizárólag a minisztérium tevékenységét is felügyelő parlamenti bizottság ülésein találkoztam. A többiekkel viszont sokkal gyakrabban - például Arató Gergellyel -, akik szakmailag sokkal közelebb voltak az én területemhez.

A pályázatok elbírálásában mennyire volt benne a miniszter? A minisztérium politikai vezetője mennyire láthatott bele az elbírálás folyamatába?

Amikor Gyurcsány Ferenc megjelent a minisztériumban, nagyon szimpatikus elveket vallott, és azt mondta, hogy vissza kell szorítani a politikai igényeket, a megrendelőket, akik nála is ott sorakoztak. De éppen a szocialisták ifjúsági szervezete nagyon dühös volt, amikor látta a miniszter elzárkózását. Erről sokat is beszéltünk a miniszteri értekezleteken, ami nagyon pozitívan érintett minket, és amit mi, közigazgatási szakemberek csak támogatni tudtunk. Bár én csak egy fél évet voltam együtt Gyurcsány Ferenccel, aztán felmentett, de úgy tudom, hogy a távozásom utáni időszakban sok minden megváltozott. Azt nem tudom, hogy azért, mert ő akarta így, vagy azért, mert a politikai nyomással sokszor beleszóltak a munkájába, de látjuk ezekből az esetekből, hogy gyakran nem sikerült visszanyomni az "agarakat", amelyek ott táncoltak a minisztérium előtt.

Érződött, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztra készül és nem akar összetűzésbe kerülni az MSZP prominens személyiségeivel?

Azt gondolom, hogy az ottlétem vége fele, 2003 októberében ez már elég jól kitapintható volt. Akkor már kötött kompromisszumokat. Korábban megpróbált teljesen tiszta helyzetet teremteni, de később ez megváltozott. Ha valaki miniszterelnök akar lenni, akkor nyilván szövetségeseket kell keresnie.

Gyurcsány Ferenc államtitkára volt egy időben Szilvásy György is. Õ mennyire tudhatott az ilyesfajta pályáztatásról?

Nehéz erről nyilatkoznom, mert az ifjúsági pénzek felhasználásába nem volt betekintésem. Azokban a folyamatokban nem vettem részt. Ha összeáll egy pályázati lista, és azt a közigazgatási államtitkár, majd a miniszter elé terjesztik, akkor a dokumentáció áttekintésébe más szakterületek képviselői nem vettek részt. Azt tudom, hogy mi volt az én szakterületemen. Minden esetben az volt a gyakorlat, hogy szakértői bizottság döntött, ez általában máshol is így volt, hiszen ezt jogszabály is előírta, de én ezt komolyan is vettem. Ha ezt a döntést átírta a politikai vezetés, akkor ezért vállalnia kell a felelősséget is.

Erre említ is egy példát: a magyar televízió producere adott be egy pályázatot, amit a bírálóbizottság nem tartott elfogadhatónak és ön sem támogatta, később mégis nyert.

Igen, de ebből utána botrány lett, és kellemetlen volt. Hát igen, ez így tudott működni.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×