eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Visszafejlődőben a részvételi demokrácia

A részvételi demokrácia visszafejlődőben van Magyarországon - állítja egy civil program szervezője. Pételfi Ferenc szerint, ha valaki tartósan nem vesz részt a helyi ügyek intézésében, elsorvad az érdekérvényesítő, véleményformáló képessége. Ezért is rendezik meg szeptember 24. és 30. között harmadik alkalommal az "Állampolgári részvétel hete" című rendezvényt.

A politikusok országos és helyi szinten is kisajátítják maguknak a véleményformálás és a döntés-előkészítés jogát. Ezzel pedig visszafejlődik a részvételi demokrácia - mondta az InfoRádióban a programsorozat szervezője.

Egy ilyen társadalomban az emberek képessége szépen lassan elsorvad arra, hogy véleményt alkossanak a közügyekben. Ilyenkor van dolguk a civil szervezeteknek.

A jelenlegi politikaellenes hangulatban a társadalmi szervezetek megerősödhetnek, és a politikusok figyelmét is felhívhatják arra: az emberek nélkül nem lehet kormányozni.

Ennek érdekében Európa 15 másik országához hasonlóan Magyarországon is megrendezik az egész országra kiterjedő programsorozatot.

Az esemény központja Budapesten a Nyugati téren lesz, ahol egy labirintust állítanak fel, amelyben az állampolgárok megismerhetik, milyen úton és módon érvényesíthetik véleményüket saját érdekükben.

A szervezők felmérést végeznek majd, amelyben arról kérdezik az embereket, hogy milyen területen nyilvánították ki az elmúlt 12 hónapban véleményüket közérdekű témákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×