eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Több mint 50 milliárd jut az ivóvíz minőségének javítására

2008 végéig több mint 56 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a magyarországi ivóvíz minőségének javítására - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon közölte: a kormány hitelkonstrukciót dolgozott ki annak érdekében, hogy az önkormányzatok elő tudják teremteni a kötelező önrészt.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a helyhatóságok a törlesztés megkezdésére öt év haladékot kapnak, emellett - szintén öt évig - 75-80 százalékos kamattámogatást vehetnek igénybe.

Bajnai Gordon emlékeztetett: a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben az ivóvíz minőségének javítására összesen 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből lehet most pályázni 56 milliárdra.

2012-re Magyarországon végleg be kell fejezni az ivóvíz tisztítás technológia fejlesztését - közölte Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Hozzátette: egy település ivóvizének arzéntartalma sem haladhatja meg az Európai Unió által meghatározott 10 mikrogrammot literenként.

Ez idáig 30 mikrogrammra sikerült csökkentenie az ivóvíz arzén tartalmát literként a Makó-térségi Vízműnek - mondta el Medgyesi Pál igazgató. Hozzátette: ahhoz azonban, hogy megfeleljünk az Európai Uniós követelményeknek, biztosítani kell a víztisztításhoz a megfelelő technológiai rendszert, ami több száz millió forintba kerül.

Magyarországon több mint 200 ezren élnek olyan helyen, ahol a kutakban az arzén mértéke háromszorosa a megengedett mértéknek - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette: az önkormányzatoknak hamarosan lehetőségük lesz pályázni olyan vízügyi társaságok létrehozására, amelyek az arzéntartalom csökkentését szolgálnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×