eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Így lehet bliccelni az autópályán

Ellephetnék a bliccelők az autópályákat, mivel az azokat kezelő cég kamerás ellenőrző rendszere nem tesz különbséget a motorkerékpárok, személyautók, kamionok között.

A lebukás esélye szerény az autópályákon- írja a Népszabadság. A hiányosságok megszüntetése pedig több milliárd forintba kerülne. Az autópályadíjak felét spórolhatták meg a szemfüles személygépkocsi-tulajdonosok az idén nyáron, ha mobiltelefonon négy napra érvényes motorkerékpáros matricát vásároltak autójuk rendszámára. A gazdasági tárca díjrendelete szerint szeptember 30-ig fél áron megváltható virtuális címke az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ellenőrző rendszerének megtévesztéséhez legalábbis elég volt. A több százmillió forintért kiépült hálózat ugyanis csak azt figyeli: a kamerái előtt elhaladó jármű rendszámához tartozik-e bármilyen érvényes matrica.

Dombóvári közpénzekkel "igazoltak" önerőt uniós pályázatokhoz egyes dél-dunántúli cégek - mondta a Magyar Nemzetnek Naszvadi Balázs dombóvári Fidesz-KDNP-s képviselő, aki két példával is alátámasztotta állítását. Ezek szerint a Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt.-nek 2003. május 27-én 140 millió forintot, míg a Kapos Innovációs Transzfer Központ Kht.-nak 2004. augusztus 26-án 26 millió forintot utalt át a dombóvári önkormányzat, hogy a társaságok az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt igazolni tudják. A pénzt - vélhetőleg a pályázatokhoz szükséges fedezetigazolás kikérése után - a cégek visszautalták az önkormányzatnak. Naszvadi Balázs az észrevételeiről tájékoztatta Lóránt Zoltánt, az Állami Számvevőszék főigazgatóját is. Dombóvár polgármestere nem is tagadta a "segítséget", de úgy fogalmazott, hogy a város minden pályázati közreműködése testületi jóváhagyással, jogszerűen történt.

Nyolcmilliárd forint adót fizettek be az év első öt hónapjában a gyógyszercégek az APEH-nek, ezt az adóhatóság át is utalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számlájára - olvasható a Világgazdaságban. A gyártók vitatják az OEP-től kapott, az adózás alapjául szolgáló adatok hitelességét, a tb viszont állítja: rendszerét auditálták. A hazaiak félnek, hogy a törvény miatt a külföldi cégek kibújnak majd az adózás alól. Az APEH szerint ugyanakkor a gyógyszer-forgalombahozatali engedély összes jogosultjának fizetnie kell.

A kincstári körbe tartozó hivatalok nagy rész nem tudja teljesíteni elektronikus járulékbevallási kötelezettségét, emiatt a foglalkoztatottak csaknem egynegyedének adatai hiányoznak az APEH-nyilvántartásból. - tudta meg a Napi Gazdaság. Az informatikusok próbálják kiküszöbölni a problémát, de az eredményesség alig néhány százalékpontot javul havonta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×