eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Állandósuló kampány várható 2010-ig

Mindkét politikai oldalon a mozgósítás lesz a népszavazási kampány fő célja - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő.

Fűrész Gábor szerint a referendum olyan ügyekről szól, amelyekkel kapcsolatban ismert a közvélemény álláspontja, ráadásul olyan sok téma van, hogy azokat lehetetlen egyenként részletezni.

Ezért ne is számítsunk részletekbe menő érvelésre, várhatóan mindkét oldal arra törekszik majd, hogy a kérdésekre az egységes igen vagy nem válaszát közvetítse az emberek felé. Ezért a szakértő szerint az ellenzék az "igenek" mellett, a kormányoldal pedig ezek ellen kampányol majd az elkövetkezendő hónapokban.

Sőt, mivel a társadalom nagyjából 80 százaléka elutasítja a vizitdíjat és a tandíjat is, a Fidesznek az az érdeke, hogy az emberek ezen véleményüknek hangot adjanak, azaz részt vegyenek a népszavazáson, míg a kormányoldal célja ennek az ellenkezője.

Szerinte a Fidesznek nem érdeke, hogy a kampány kizárólag Orbán Viktor pártelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök párharca legyen, mint ahogy az sem, hogy a harc hangneme eldurvuljon. Egy radikális hangvétel ugyanis sokakat távol tarthat a szavazófülkéktől.

Arra a kérdésre, hogy egy, a népszavazáson és az európai parlamenti választáson át egészen 2010-ig, a következő országgyűlési választásokig tartó permanens kampányra kell-e számítani Magyarországon, Fűrész Gábor azt felelte: ez mindkét politikai oldal stratégiájába beleillik.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×