eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A Külügyminisztériumba kérették a budapesti szlovák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia magyarországi nagykövetét a Benes-dekrétumok megerősítése miatt - mondta Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára.

"Juraj Migas nagykövetet a Benes-dekrétumok múlt heti pozsonyi parlamenti megerősítése miatt kérettem be és erőteljesen, határozottan leszögeztem számára a magyar álláspontot. Elmondtam, hogy ez a határozat ellentétes nemcsak a közöttünk lévő, elmúlt hónapokban lezajlott, a jövőbeli együttműködést lényegesen meggyorsító és minden területre kiterjedő, a két miniszterelnök közötti megegyezéssel, de ellentétben áll az egyetemes emberi jogokkal, értékekkel is" - mondta Horváthné Fekszi Márta.

Az államtitkár emlékeztette a nagykövetet, az Európai Parlament (EP) már 1993-ban határozatot hozott a Benes-dekrétumok ügyében, és az egyebek mellett tartalmazta, hogy a határozat kerüljön ki a szlovák jogrendből. Az EP egy 2002-es tanácsadói véleménye szintén ellentétesnek minősítette a dekrétumokat az emberi jogokkal és a demokráciával - tette hozzá.

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, a magyar kormány, a politikai és közélet nem tudja csupán szlovák belpolitikai ügyként kezelni a Benes-dekrétumok megerősítését. A szlovák nagykövet a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia belpolitikai ügynek tekinti a kérdést, és a döntést nem a szlovák kormány, hanem a parlament hozta.

Magyarország reméli, Szlovákia pozitív üzeneteket küld majd és hangsúlyozni fogja, hogy szeretné teljesíteni a közös cselekvési tervet - fűzte hozzá a külügyi államtitkár.

Az államtitkár azt mondta: a magyar diplomácia dolgozik a háttérben, emellett az Európai Parlament lehet még az a fórum, ahol megfelelő iránymutatás születhet. Horváthné Fekszi Márta már pénteken bekérette volna a szlovák nagykövetet, de a múlt hét végi V4-es államfői találkozó miatt a diplomáciai képviselő csak hétfőn ért rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×