eur:
388.07
usd:
360.12
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Novemberben már konkrét eredményeket várnak a román-magyar kormányülésen

A közös román-magyar kormányülésrol, a verespataki aranybányáról, a magyar kisebbségek parlamenti képviseletérol és Koszovóról tárgyalt Budapesten a román és a magyar külügyminiszter. Nagy Tamás tudósítása.

Románia és Magyarország megállapodott a soron következő harmadik közös kormányülés időpontjában - jelentette be Adrian Cioroianu román külügyminiszter Budapesten a magyar kollégájával folytatott megbeszélés szünetében.

"Román-magyar együttes kormányülést rendezünk november 14-én Nagyszebenben, ahol számos kérdést vitathatunk meg. Az első két találkozónak csak szimbolikus jelentősége volt, Göncz Kinga miniszter asszonnyal azonban megállapodtunk abban, hogy novemberben konkrét napirend alapján tárgyalunk" - mondta a román diplomácia vezetője.

Adrian Cioroianu az InfoRádió kérdésére elmondta, a kabinetülés napirendjéről később döntenek, de az biztos, hogy szó lesz a két ország közötti szociális egyezményről, amely a határon túlra folyósított nyugdíjakat rendezné, emellett napirendre kerül a magyar munkaerőpiac további nyitása a románok felé, és a közös határ menti fejlesztések ügye is.

Verespatak ügyében még nem tiszta a kép

A román és a magyar tárcavezető beszélt a verespataki aranybányáról is. Bár Adrian Cioroianu bölcs döntésnek nevezte, hogy a környezetvédelmi miniszter felfüggesztette a bánya engedélyezését, Göncz Kinga szerint még mindig nem tisztázódott a helyzet.

"Elmondtam, nagyon örülünk annak, hogy a verespataki beruházás ügyében egy felfüggesztő határozat történt. Komoly aggodalmaink vannak a környezetszennyezés veszélye miatt. Ezzel kapcsolatban a magyar környezetvédelmi minisztérium átnyújtott egy vizsgálati csomagot a román tárcának, és az aggodalmaink még mindig fennállnak" - jelentette ki a magyar külügyminiszter.

Az ősz slágertémája: Koszovó jövője

Román kollégája szerint a parlament felkarolta a kisebbségi törvényt, azt most épp a törvényhozás alsóháza tárgyalja. A két tárcavezető egyetértet abban, hogy az ősz legkiemelkedőbb témája Koszovó státusza lesz.

"A többségében albánok lakta szerb tartományt nem szabad egyoldalúan függetlennek nyilvánítani. Az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak közös álláspontra kell jutnia a kérdésben" - mondták a külügyminiszterek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×