eur:
396.98
usd:
356.43
bux:
74836.12
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Munkaügyi ellenőrzések: nagy fogás - a nap legfontosabb hírei

2,8 százalékos GDP növekedéssel és 4,5 százalékos inflációval számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor. A pénzügyminiszter közlése szerint a javaslat eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz.

Veres János, miután a kormány első olvasatban tárgyalta a jövő évi büdzsé tervezetét, elmondta: a kabinetnek nincs szándékában a tandíj, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj emelése.

Hozzátette: a kabinet jövő szerdán véglegesíti a költségvetési tervezetet, majd pénteken nyújtja be azt az Országgyűlésnek.

Orbán: a neheze még csak most jön

A Fidesz elnöke szerint a kormány állításával szemben az ország nincs túl a megszorítások nehezén.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jövőre is olyan költségvetés készül, amelyben ismét leépítések, elvonások lesznek, így 2008 még az ideinél is nehezebb év lesz az emberek számára.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke emlékeztetett arra: csökkentették a gyermekek után járó támogatásokat, ezért a családoknak egyre nagyobb nehézséget okoz az iskoláztatás; a kabinet intézkedései következtében a nyugdíjasok elvesztették járandóságuk egyhavi értékét, és nőtt a munkanélküliség.

Támogatás a határon túliaknak

Csaknem 700 millió forintos különtámogatást biztosít a kormány mintegy 40 határon túli, nemzeti jelentőségű intézménynek és programnak - jelentette be a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a kabinet célja, hogy a nagy nemzeti ügyeket kiemelje a jelen megosztó, sokszor pártpolitikai vitái közül, ezért a támogatásról három évre állapodnak meg az érintett határon túli magyar intézményekkel, szervezetekkel, így az nem függ a költségvetési vitáktól.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője úgy nyilatkozott: késve született a döntés a támogatásról, és szerinte több esetben a politikai elfogultság érhető tetten a pénzek elosztásánál.

Zuschlag fogdában

Õrizetbe vették Zuschlag Jánost, a Bács-Kiskun megyei MSZP ügyvezető alelnökét - közölte a megyei főügyész helyettese.

Szabó Ferenc az InfoRádióban elmondta: a volt szocialista országgyűlési képviselőt a délelőtti kihallgatás után már bűnszövetkezetben elkövetett különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.

A főügyész-helyettes hozzátette, hogy mivel a gyanúsításban szereplő cselekmény büntetési tétele 5 és 20 év közötti szabadságvesztés, javasolják Zuschlag János előzetes letartóztatását, mert megítélésük szerint fennáll a büntetőeljárás meghiúsításának, illetve a szökésnek vagy elrejtőzésnek a veszélye.

Szabó Ferenc azt is elmondta: a nyomozás eddigi adatai nem utalnak arra, hogy magasabb rangú kormányzati tisztségviselők is érintettek lennének az ügyben.

A hatóságok szerint 80 millió forintnyi támogatást használtak fel törvénytelenül az ügyben érintett alapítványok és egyesületek.
Ombudsman: fiskális szemlélet a reformban

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint pénzügyi szemléletet tükröz, alkotmányos jogot sért, és szakmailag vállalhatatlan a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet bezárása.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jogkörében eljáró Péterfalvi Attila az InfoRádióban hangsúlyozta: valamennyi ombudsman egyetértett abban, sérülhetnek a lelki és testi egészséghez való jogok azzal, hogy a budai oldalon működő gyermekkórház aktív betegellátása a János Kórházba került át.

Munkaügyi ellenőrzések: nagy fogás

Augusztus végéig 51 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak a munkaügyi ellenőrzések során; ez 9 ezerrel több mint tavaly egész évben.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség közlése szerint a nyár végéig 36 ezer munkáltatónál vizsgálódtak; a 497 ezer alkalmazott csaknem 70 százalékát foglalkoztatták szabálytalanul.

A kiszabott bírság összege 4 milliárd 476 millió forint volt, a munkavédelmi bírság elérte 730 millió forintot.

Nemzeti parkot szeretnének a zempléniek

Önálló nemzeti park megalakítását szorgalmazzák a Zemplénben élők a táj megóvása érdekében.

Az erről szóló előterjesztést hamarosan eljuttatják Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek.

Bihari Zoltán, a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség elnöke az InfoRádióban közölte: a park megalakítását támogatják a térség önkormányzatai, vállalkozásai, vezető borászai, továbbá civil szervezetei is.

A leendő park területe a jelenlegi Zempléni, illetve a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet területét foglalná magába.

Gondban a filharmonikusok

Nehéz helyzetbe került a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár a költségvetési támogatás folyamatos csökkenése miatt - közölte Kocsis Zoltán főzeneigazgató az együttes évadnyitó tájékoztatóján.

Hozzátette: számításaik szerint 300 millió forint hiányzik a megfelelő működéshez.

Kovács Géza, az együttes főigazgatója arról beszélt: ha nem kapnak segítséget az oktatási és kulturális tárcától, akkor az év utolsó két hónapjában nem tudnak fizetést adni a nemzeti intézmény munkatársainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×