eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Elhaltak a BKV-reformok

A BKV által közel egy éve kidolgozott, ötven pontból álló reformprogram felpuhult, a javaslatok egy része elhalt - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Tömegközlekedési Egyesület szóvivője és a BKV felügyelőbizottsági tagja.

A reformprogramnak számos olyan pontja volt, amelyet az utazóközönség közvetlenül nem érezhetett volna, hiszen ezek a belső folyamatok racionalizálásáról szóltak; ilyen volt a beszerzési folyamatok megváltoztatása vagy a létszámleépítés - mondta az InfoRádiónak a Városi és Elővárosi Tömegközlekedési Egyesület szóvivője.

Vitézy Dávid közölte: 12-13 milliárd forint megtakarítását csak drasztikus belső átalakítással lehet elérni.

Hozzátette: azt nem mondta még meg sem a BKV vezetése, sem a főváros, hogy ki vállalja a felelősséget azért, hogy a vállalat a korábbi években 78 milliárdos adósságot halmozott fel úgy, hogy kiadásainak nagy része szükségtelen volt.

Citromlé méregdrágán

Az ellenőrzések során például kiderült, hogy a közlekedési vállalat drágábban vette a citromlevet és a cukrot a buszvezetők ellátmányába, mint amennyiért bármelyik sarki boltban be lehet szerezni - mondta a BKV felügyelőbizottságának tagja.

Vitézy Dávid kijelentette: a projektek jelentős része elbukott, elhalt időközben, nem valósult meg például a Volán- és BKV-buszok közlekedésének összehangolása a bevezető útszakaszokon, vagy a garázsmeneti buszok útvonalának racionalitása.

A VEKE szóvivője szerint nem feltétlenül létszámcsökkentésre van szükség a BKV-nál, hiszen vannak olyan munkakörök, amelyet nem töltenek be megfelelő létszámban.Járatritkítás is lehet?

A közlekedési társaság felügyelőbizottsági tagja úgy véli: a korábbi BKV-val az volt a legnagyobb gond, hogy az üzemi, szakszervezeti, beruházói és kivitelezői érdekek mind az utasoké elé kerültek.

Vitézy Dávid nem tartja problémásnak a két héttel ezelőtti bérmegállapodást, hiszen a pihenőidő-átszervezések nem befolyásolják az utasforgalmat, baj azonban akkor lesz, ha az átszervezések már nem fedezik a megállapodásban foglalt béremeléseket, így a jövő évben akár ritkíthatják a járatokat is.

Hanyag munka

A VEKE szóvivője elmondta: a BKV hat-hétéves buszokat szereltek szét ahelyett, hogy beszerezték volna a szükséges alkatrészeket. Ezzel pénzt spórolt a közlekedési társaság, mivel azonban a buszok az iskolakezdéskor már nem álltak rendelkezésre, méregdrágán dolgozó alvállalkozókkal kellett szerződniük.

Nem pusztán a járművek korával van baj, hanem azzal is, hogy a karbantartási munkákat gyakran hanyagul végzik el, a beszerzési folyamat logikátlan kialakítása miatt anyaghiány lép fel.

A BKV kommunikációs igazgatója, Regőczi Miklós közölte: a reformjavaslatok megvalósultak, bővebben nem kíván reagálni Vitézy szavaira.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×