eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Bicikliben csempészik a cigarettát

A tavalyinál valamivel kevesebb cigarettát próbáltak meg becsempészni Magyarországra, a legnagyobb mennyiséget még mindig a keleti határvidéken foglalják le. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága azt a járművet is lefoglalhatja, amellyel a bűncselekményt elkövetik. Ezt a jövedéki bírság kifizetése után azonban a tulajdonosok visszakaphatják, de volt már rá példa, hogy árverésen értékesítették az autókat a vám- és pénzügyőrök.

Míg korábban teherautókban, kamionokban, tehervagonokban, nagy tételben csempészték a cigarettát, addig mostanában kisebb járművekben, mikrobuszokban, személyautókban, motorkerékpárokban és biciklikben próbálnak meg kisebb mennyiségű dohányárut illegálisan áthozni a magyar határokon - mondta az InfoRádiónak a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Sipos Jenő közölte: ettől függetlenül továbbra is jelentős a lefoglalt cigaretta mennyisége, az év első nyolc hónapjában közel 600 ezer karton illegálisan behozott dohányárura bukkantak a VPOP munkatársai, melynek nagy részét a keleti határszélen, az ukrán határszakaszon próbálták meg becsempészni.

Amióta a VPOP nemcsak a cigarettát, hanem az azt szállító járművet is lefoglalhatja, a csempészek nagyobb kockázatot vállalnak - tette hozzá a szervezet szóvivője.

Az elmúlt időszakban több ezer gépjárművet foglaltak le a vám- és pénzügyőrök az unió külső határain, amelyeket a jövedéki bírság megfizetése után kaphatnak vissza a tulajdonosok - mondta Sipos Jenő.

A járműveket - leggyakrabban személygépkocsikat - nagyrészt visszavásárolják, a bírság mértéke attól függ, mekkora mennyiségű és értékű cigarettát foglaltak le a vámosok - fűzte hozzá.

Azokat az autókat, amelyeket nem vásárolnak vissza, elárverezik, az ebből befolyt összegek pedig a központi költségvetésbe folynak - közölte a VPOP szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×