eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A szülész a tragédiáról: "Nem értjük"

Nem érti, miért következett be a tragédia Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, miután páciensének gyermeke meghalt a szülés közben fellépett komplikációk miatt egy XII. kerületi születésházban.

Az Inforadio.hu tragikus esetről szóló értesülését

szombaton kora délután erősítette meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) neve elhallgatását kérő munkatársa.

A világhálón egy XII. kerületi szülőházat lehet találni, a Napvilág Születésházat. A születésház honlapja a szules.hu portálon található. Ezen a bábák címszó alatt egyedüliként Geréb Ágnes neve olvasható.

Geréb Ágnes köztestületi tagságát korábban otthonszülés miatt, etikai vétségre hivatkozva meghatározott időszakokra felfüggesztette a Magyar Orvosi Kamara.

A honlapon Geréb Ágnes beszámolt a szombat hajnalban történt tragédiáról.

"Komplikációmentes szülésnek indult. A vajúdás is az volt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is" - írta.

A szülész-nőgyógyász hangsúlyozta: a fej normális megszületése után a babának elakadt a válla, és semmilyen módszerrel nem tudtak segíteni a helyzeten.

"Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülött mentőt is, a rendes mentőt is" - fogalmazott Geréb Ágnes.

A szülő asszonyt a kétpercnyire lévő kórházba vitték, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta a babát, de már nem tudták újraéleszteni.

"A 17 éves klinikai gyakorlatom alatt is többször előfordult hasonló, amikor a szülészek heroikus küzdelme kellett a baba világra segítéséhez. Ezek közül a gyerekek közül többen maradandó oxigénhiányos károsodást szenvedtek, és olyan is volt, aki belehalt. Külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen. Itthon eddig nem" - fogalmazott.

Geréb Ágnes tragédiának nevezte a történteket. Mint írta: "végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük".

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×