eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A legkritikusabb ponthoz érkezett a kormány

A Népszabadság értékelése szerint a reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a kormány, a nyugdíjrendszer átalakításához. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy az ígért reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a Gyurcsány-kormány: a nyugdíjrendszer átalakításához. A kabinetnek a korhatáremelésről, az idő előtti nyugdíjazás és a fegyveres testületeknek adott engedmények újraszabályozásáról, a nyugdíjemelés új módszeréről kell döntenie rövidesen.

A nyugdíjkassza körülbelül évi 150 milliárd forint hiányt halmoz fel, nem számítva azt a 250-260 milliárd forintos deficitet, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer pótol ki. Ez a tetemes hiány a jövőben csak emelkedhet. A távlati előrejelzések 2030 tájára drámai változásokat ígérnek. Sokkal több lesz a nyugdíjas, akiket a jelenleginél jóval kevesebb aktív dolgozó befizetéseiből kell ellátni.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint az Európai Bizottság a lap érdeklődésére közölte: nem volt szó három vízágyú vásárlásáról, amikor a bizottság döntött a schengeni övezethez csatlakozást elősegítő alapról. A kabinetnek az unió számára vissza kell fizetnie a 315 millió forintos vételárat - szögezi le az újság brüsszeli tudósítója.

A schengeni alap szerződéseinek lekötését a Bajnai Gordon vezetésével működő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálja, és az így kapott források Brüsszel szerint azt a célt szolgálják, hogy Magyarország határidőre felkészülhessen az európai határövezethez való csatlakozásra.

A schengeni alapot viszont nem tömegoszlató eszközök megvételére találták ki, hanem arra, hogy a határőrség és a rendőrség eszközeinek, informatikai felszereltségének javításával segítsék elő Magyarország csatlakozását a közös európai határövezethez.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×