eur:
394.35
usd:
354.5
bux:
72621.57
2024. szeptember 18. szerda Diána

Körösényi: "A baloldal rutinszerűen használta ki a helyzetet"

Az ELTE tanára szerint Magyarországon nem nyert tartósan teret a radikalizmus, a szélsőséges nézetek ugyanis nem mutatkoznak meg sem a választási eredményekben, sem a közvélemény-kutatásokban, sem az utcai rendezvényeken.

Körösényi András azt mondta, a '90-es évek közepén a MIÉP több tízezer fős nagygyűléseket tartott, ehhez képest a Magyar Gárda 56 tagja nem jelentős.

Pártok nincsenek, csak események

Mint mondta, a környezetünkben is van olyan ország, ahol valóban előre törtek a szélsőjobboldali erők.

Ez meglátszik a választások eredményén is, a radikálisok által alapított pártok bekerülnek a parlamentbe, vagy akár a kormányba is, de mindenképpen beleszólnak a döntéshozatalba.

Ezzel szemben vannak olyan országok - Magyarország is ilyen -, ahol csak "esemény vannak", és azok kapcsán lehet a szélsőjobboldal előretöréséről beszélni.

A politika pedig beszél is - mondta az ELTE tanára, aki szerint 10 évvel ezelőtt még sokkal inkább jelen volt Magyarországon a radikalizmus. A MIÉP akkor még több tízezer ember részvételével tartott nagygyűléseket.

Ma azonban, ha jelen is van, egy parlamenten kívüli párt, a Jobbik képviseli ezt a nézetet, amely azonban Körösényi András szerint a politika perifériáján van.

Nem rosszabb a helyzet, mint máshol

A politológus szerint Magyarországon nem erősebb a radikalizmus, mint a környező országokban, csak látványosabb. A televíziók gyakrabban mutatják az Árpád-sávos zászlót lengető embereket.

Hozzátette: a '90-es évek közepe óta a baloldali pártok témája a szélsőjobboldal, a Fidesz viszont évek óta nem tud ezzel mit kezdeni.

A jelenlegi helyzetet, a Magyar Gárda megalakulását a baloldal rutinszerűen használta ki - mondta Körösényi András.

Ezzel szemben a Fidesz jött leginkább zavarba, politikusaik között volt, aki elhatárolódott a Magyar Gárdától és volt, aki nem.

A politológus egyetért Stumpf Istvánnal, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminiszterével abban, hogy ha a legnagyobb ellenzéki párt elhatárolódna a Jobbiktól, azzal valószínűleg több szavazót nyerne a mérsékeltek körében, mint amennyit elveszítene a szélsőségeseknél.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása
Vízügy

Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása

A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében. A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 13:00
×
×
×
×