eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Gyurcsány: "Futótűzként terjed el a hír"

A miniszterelnök szerint tovább kell fokozni a fellépést az adóelkerüléssel szemben. Gyurcsány Ferenc erről a Balaton környékén végrehajtott APEH-ellenőrzések kapcsán írt blogjába.

"A most kapott végeredmény nagyon hasonlít a korábbi évek hasonló vizsgálatainak eredményeihez. A vizsgált esetek csaknem felében nem adtak, vagy nem szabályszerű adtak számlát a vásárlóknak. Ez nagyon magas arány. Tegyük hozzá, az ellenőrzés megkezdését követően egy pillanat alatt futótűzként terjed el a hír, és nem telik bele 1-2 óra, alig marad kereskedő vagy vendéglátós, aki ne tudná, hogy a környéken ellenőrök dolgoznak" - vélekedik a miniszterelnök internetes naplójában.

Gyurcsány Ferenc hozzáteszi: az sem kizárt, hogy ennél még nagyobb arányú a számlaadás elkerülése.

"Az első alkalommal fizetendő 30-40 ezer forintos büntetés nem tűnik kellően hatékony visszatartó erőnek. Szerintem mindegyikünk érdeke, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Érdemes beszélni a kereskedelem képviselőivel, hogyha ez ilyen elterjedt magatartás, akkor itt valami nincsen rendben. Jól látható, hogy alaposabban végig kell gondolni az ellenőrzés egész rendszerét. Én ezekben az ügyekben a határozottabb fellépés híve vagyok" - olvasható a blogban.

A kormányfő egy vidéki étterem tulajdonosát idézve azt írja, hogy "a szakácsok bérezése nagyjából úgy néz ki, hogy megkapják a minimálbér környéki összeget bejelentve, és ezen kívül zsebbe naponta 10-15 ezer forint körüli pénzt".

"Nem nehéz kiszámolni, hogy zsebbe lényegesen több pénzt kapnak, mint a hivatalos fizetésük. Ahhoz, hogy zsebbe lehessen fizetni, az kell, hogy a bevétel egy részét ne könyveljék el. Így tehát van egy kis "fekete kassza". Azaz többszörösen is kibújnak a közteherviselés alól. Maga a forgalom, majd később a forgalom egy részéből finanszírozott kiadások - többek között a bérek - sem vesznek részt a közteherviselésben" - folytatja a kormányfő.

A miniszterelnök úgy véli, érdemes azon dolgozni, hogy miként lehet elejét venni ennek a folyamatnak.

"Ha kevesen fizetnek adót, akkor azoknak sokat kell fizetni ahhoz, hogy működjön az ország. Ha többen fizetnek, akkor elegendő lenne egyenként kevesebb adót is befizetni" - teszi hozzá.

"Azt hiszem, kár úgy tenni, mintha nem lenne dolgunk ebben az ügyben. És arra fogom továbbra is ösztökélni a Pénzügyminisztériumot, hogy álljon elő újabb és újabb javaslatokkal annak érdekében, hogy megoldhassuk ezt a problémát" - olvasható Gyurcsány Ferenc blogjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×