eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Medgyessy: Sólyom szorong

Medgyessy Péter volt miniszterelnök elítéli, hogy Mádl Ferenc államfőként nem tüntette ki Horn Gyula volt kormányfőt, és most Sólyom László köztársasági elnök sem kívánja ezt megtenni. A volt szocialista politikus erről az Indexnek adott interjúban beszélt.

"Mélyen elítélem Mádl döntését, és most mélyen elítélem Sólyom döntését is, ha ez döntés, mert egyelőre csak arról van szó, hogy szorongásai vannak, hogy esetleg nem mindenki örül majd Horn kitüntetésének. Hadd mondjam: nem mindig örülünk a kitüntetéseknek. Ez egy ilyen ország" - fogalmazott a volt kormányfő.

Medgyessy Péter úgy vélekedik, hogy Horn Gyula megérdemli a magas állami kitüntetést, mert komoly szerepet játszott a berlini fal "képletes lerombolásában".

Horn Gyula miniszterelnökségével is rászolgált a kitüntetésre, mert nem élt vissza az MSZP-SZDSZ-koalíció kétharmados többségével és politikai támogatást adott a Bokros-csomaghoz, illetve a nyugdíjreformhoz - mondta a volt miniszterelnök.

Medgyessy Péter szerint nem Horn Gyula 1956-os múltjával, hanem a rendszerváltozásban és azóta betöltött szerepével kell foglalkozni, miként Bajcsy-Zsilinszky Endrét sem szélsőjobboldali indulása alapján ítéljük ma meg.

A reformokkal összefüggésben a volt miniszterelnök azt mondta, hogy az egészségügy átalakításának programja, amely lényegében megegyezik a mai tervekkel, 2004 óta készen van.

"Kérdezem, mire sikerült felhasználni ezt a három évet, ha az előkészítés és végrehajtás ilyen" - tette hozzá.

A mai miniszterelnökről Medgyessy Péter úgy vélekedik, hogy nagyon tehetséges politikus, de meg kellene tanulnia: nem lehet boldoggá tenni az embereket akaratuk ellenére.

"Gyurcsánynak kell észrevennie, hogy az elvei fenntartása mellett hol kell változtatnia. Nem látom esélytelennek, hogy ezt a ciklust végigcsinálja" - tette hozzá. A teljes interjút itt olvashatja el!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×