eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Lezárult a közigazgatási reform első szakasza

A még hivatalban lévő önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a többcélú kistérségi társulások létrejöttével lezárult a közigazgatási reform első szakasza. Lamperth Mónika erről az Országos Kistérségi Konferencián beszélt. Utódja, Bajnai Gordon ugyanitt a kistérségek uniós pályázati lehetőségeiről beszélt, még kormánybiztosként.

Lamperth Mónika szerint az elmúlt hetekben létrejött a 168. többcélú kistérségi társulás is, ezzel a kistérségek 100 %-ban lefedik az ország területét. A hónap végéig még hivatalban lévő önkormányzati és területfejlesztési miniszter az Országos Kistérségi Konferencián elmondta: eredményes és sikeres volt a másfél éves folyamat.

Lamperth Mónika hozzátette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a települési rendszer maradjon meg, de bizonyos közfeladatok ellátására az önkormányzatok társuljanak.

Július elsejétől Lamperth Mónika a szociális tárcát vezeti tovább, helyére pedig az eddigi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül. Bajnai Gordon a kistérségek uniós pályázati lehetőségeiről azt mondta: 2007-ben és 2008-ban csaknem 2800 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, ebből a települések főként ipari parkok létesítésére, turisztikai látványosságok fejlesztésére, valamint az utak és közintézmények felújítására pályázhatnak.

Az Európai Unió előírásai szerint ugyanakkor minden 2000 főnél nagyobb lélekszámú településen meg kell oldani a csatornázást. Az ehhez szükséges önerőt azonban az eddigi 10 százalékról 20-25 százalékra kell emelni az újabb pályázatokban - mondta Bajnai Gordon.

Hozzátette: az önerő előteremtéséhez azonban állami források is rendelkezésre állnak majd a jövőben, és a tervek szerint a bürokrácia egyszerűsítésével könnyebben és gyorsabban lehívhatók lesznek az uniós források.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×