Sosem állították azt a táplálkozástudományi szakértők, hogy egyes élelmiszerek egészségtelenek, vannak azonban olyanok, amelyekből gyakran és sokat, vagy ritkán és keveset ajánlanak - mondta az InfoRádiónak a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.
Barna Mária hozzátette: ma is javasolt, hogy kevesebb tojást egyenek azok, akiknek magasabb a koleszterinszintjük, de nem olyan szigorú ez a korlátozás, mint korábban, hiszen a szakemberek már tudják, hogy a szervezetben keletkező koleszterin is hasonló.
A vajról és a margarinról szólva a Táplálkozástudományi Társaság elnöke közölte: régebben a keményítést hidrogénezéssel végezték, aminek hatására úgynevezett transz-zsírok keletkeztek. Ezeknek olyan a hatásuk, mint a telített zsírsavaknak, tehát növelik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Ma a margarinok már más módszerrel készülnek, a sütőzsírokat azonban érdemes lenne ebből a szempontból megvizsgálni - fűzte hozzá Barna Mária.
Előfordul, hogy rövid időn belül egymásnak ellentmondó tanácsokat, javaslatokat is olvashatnak azok, akiket foglalkoztat az egészséges táplálkozás.
A szakértő elmondta: vannak bizonyos kérdések, amelyekben egyetértés van a szakemberek között, a tudomány azonban gyorsan produkálja az újabb és újabb eredményeket. Ezeknél értékelni kell, hogy milyen forrásból származik az információ.
Hanganyag: Szabó Zsuzsa