eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Van egyáltalán nem egészséges élelmiszer?

Transz-zsírok, koleszterin, cukor - mindegyik káros az egészségünkre. Ellenségnek kikiáltani egyiket sem érdemes, a szakemberek egyetlen élelmiszerre sem mondják, hogy egészségtelen. A lényeg a mennyiség - mondja a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Sosem állították azt a táplálkozástudományi szakértők, hogy egyes élelmiszerek egészségtelenek, vannak azonban olyanok, amelyekből gyakran és sokat, vagy ritkán és keveset ajánlanak - mondta az InfoRádiónak a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Barna Mária hozzátette: ma is javasolt, hogy kevesebb tojást egyenek azok, akiknek magasabb a koleszterinszintjük, de nem olyan szigorú ez a korlátozás, mint korábban, hiszen a szakemberek már tudják, hogy a szervezetben keletkező koleszterin is hasonló.

A vajról és a margarinról szólva a Táplálkozástudományi Társaság elnöke közölte: régebben a keményítést hidrogénezéssel végezték, aminek hatására úgynevezett transz-zsírok keletkeztek. Ezeknek olyan a hatásuk, mint a telített zsírsavaknak, tehát növelik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ma a margarinok már más módszerrel készülnek, a sütőzsírokat azonban érdemes lenne ebből a szempontból megvizsgálni - fűzte hozzá Barna Mária.

Előfordul, hogy rövid időn belül egymásnak ellentmondó tanácsokat, javaslatokat is olvashatnak azok, akiket foglalkoztat az egészséges táplálkozás.

A szakértő elmondta: vannak bizonyos kérdések, amelyekben egyetértés van a szakemberek között, a tudomány azonban gyorsan produkálja az újabb és újabb eredményeket. Ezeknél értékelni kell, hogy milyen forrásból származik az információ.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×