eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Megugrott a rosszullétek száma a hőség miatt - a nap legfontosabb hírei

Már kedden is az átlagosnál 10-15 százalékkal többen lettek rosszul a hőség miatt, ez az arány a legmelegebbnek várt csütörtöki napon a 40 százalékot is elérheti - mondta az InfoRádióban az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az átlagoshoz képest 10-15 százalékkal nőtt a rosszullétek száma a hőség miatt - mondta az InfoRádióban az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: csütörtökön, amikor a legmelegebb lesz, a riasztások számának 30-40 százalékos emelkedésére számítanak. Korábban kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el a hétre Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a Fővárosi Védelmi Bizottság pedig kötelezővé tette az összes köztéri kút megnyitását Budapesten. A Főkert ZRt. közleménye szerint a társaság maximális teljesítményen üzemelteti az automata öntözőket a kiemelt parkokban. A zöldterületeken kívül a parki utakat és a játszótéri burkolatokat is locsolják. Bencze József országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a szolgálatot teljesítő rendőröket folyamatos ásványvízellátásban kell részesíteni. Az agrártárca országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el szerdától.

Szabó Máté egyetemi tanárt jelölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a köztársasági elnök. Sólyom László a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt közölte: szakmailag alkalmasnak és politikailag elfogulatlannak tartja a jelöltet, aki - mint mondta - egész életében a civil társadalommal és a civil szerveződésekkel foglalkozott. A parlamenti pártok közölték: hétfőre alakítják ki álláspontjukat a jelölt támogatásáról. -- Sólyom László korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót az Országgyűlés egy héttel ezelőtt nem választotta meg ombudsmannak.

Korrupcióellenes testület létrehozásáról döntött a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a bizottság, amelynek munkájában a tervek szerint kormányzati és civil szervezetek is részt vesznek, a korrupció ellenes stratégia kidolgozásával, kivitelezésével és ellenőrzésével foglalkozik majd. A szóvivő hozzátette: a kormány egyebek mellett az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt és a Legfőbb Ügyészséget kéri fel arra, hogy vegyen részt a testület munkájában. A Fidesz reagálásában közölte: korábban több korrupcióellenes javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésben, a kormánytöbbség azonban ezeket még napirendre sem vette.

Új típusú, emberi jogi és korrupcióellenes képzések indulnak ősztől a Magyar Bíróképző Akadémián. Erről a Legfelsőbb Bíróság elnöke beszélt az InfoRádióban, miután emberi jogi szervezetek vezetőivel tárgyalt. Lomnici Zoltán elmondta: konkrét megállapodásokat kötött a Transparency International, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság és a De Jure Alapítvány képviselőivel; a négy szervezet ezentúl folyamatosan részt vesz a bírák emberi jogi képzésében.Májusban 7 és fél milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya - jelentette be a Pénzügyminisztérium. Az első öt havi deficit 753 milliárd forintot tett ki. A pénzügyminiszter közölte: a májusi hiányadat az előzetesen tervezettnél 33,6 milliárd forinttal jobb. Veres János hozzátette: júniusra 253 milliárd forint államháztartási hiányt várnak. Hangsúlyozta: az adatok alapján módosították az első féléves deficitvárakozást; ezek szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya az első félév végén a GDP 4 százaléka lesz, szemben a korábban várt 4,3 százalékkal. Veres János emlékeztetett: a tárca az idén pénzforgalmi szemléletben a GDP 6, eredményszemléletben a hazai össztermék 6,4 százalékának megfelelő hiánnyal számol. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a most közzétett adatok is azt bizonyítják, hogy az államháztartási kiigazítást a kormány az emberekkel fizetteti meg.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a rendőrség és a határőrség integrációjával hatékony és eredményesen finanszírozható 44-45 ezer fős egységes rendvédelmi szervezet jön létre. Takács Albert a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett: a szükséges törvényjavaslatok egy részét már elfogadta a parlament, a rendőrségi törvény módosításáról pedig várhatóan június 25-én szavaznak. A miniszter hangsúlyozta: a schengeni csatlakozásnak ugyan nem feltétele a rendőrség és a határőrség integrációja, de az új szervezettel egyszerűbb lesz ellátni a feladatokat.

A Fidesz elnöke szerint az Országos Választási Bizottság gátat szab majd pártja és a KDNP népszavazási kezdeményezésének. Orbán Viktor a Független Hírügynökségnek azt mondta: ez olyan helyzetet idéz elő, amely a pártokon kívül az Országgyűlést és az államfőt is konzultációra kényszeríti. A volt miniszterelnök úgy vélte: az Országos Választási Bizottság döntései miatt kisebb alkotmányos válság alakult ki, amely tovább gyűrűzhet. A politikus szerint a jelek arra utalnak, hogy az OVB nemet mond a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és tandíjjal összefüggő népszavazási kezdeményezésre, és ezzel az Alkotmánybíróság határozatára is.

Nem támasztják alá a feljelentésben foglaltakat a Múzeum körúti nemi erőszak ügyében végzett szakértői elemzések; a DNS-vizsgálat eredménye ugyanakkor nem perdöntő. Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Index internetes portálnak elmondta: a szakértők nem találtak biológiai anyagmaradványt sem a lány, sem pedig a rendőrök ruháján a másik féltől. Hozzátette: a vádemelésről vagy az eljárás megszüntetéséről várhatóan egy-két hét alatt dönt az ügyészség. Magyar György, az egyik gyanúsított üdvédje az Info Rádióban azt hangsúlyozta: az eljárás befejezésére számít, miután egyik vizsgálati eredmény sem a feljelentést tett 21 éves lány álláspontját igazolja. Tuza Péter, a sértett jogi képviselője azt mondta: még személyesen nem látta a szakértői vizsgálatok eredményét, így azokról leghamarabb szerdán tud nyilatkozni. A 21 éves lány azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy mellékutcába vitték, ahol ketten - három társuk jelenlétében - megerőszakolták.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×