eur:
395.57
usd:
356.69
bux:
72475.45
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Erős nemi és etnikai diszkrimináció az álláskereséskor

Erős diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai, amikor száz apróhirdetést hívtak fel, hogy jelentkezzenek az eladó, felszolgáló, telemarketinges, takarító és futár állásokra. Sík Endre szociológus az InfoRádiónak elmondta: a roma férfiak esetében 30 százalékos volt az elutasítás aránya, míg a roma nők 10 százalékát be sem hívták be személyes beszélgetésre. Az elutasítás esélye a roma férfiak esetében a nem cigány nők tizenötszöröse volt - tette hozzá a szociológus.

Erős nemi és etnikai diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai a telefonos álláskeresés során alkalmazott előszűrés tanulságait vizsgálva - mondta el az InfoRádiónak Sík Endre szociológus.

Kifejtette, hogy leginkább a romák és a férfiak vannak hátrányban, és ez már a telefonos álláskeresés során, vagyis az állás megszerzésének a legelső fázisában megjelenik.

A roma férfiakat az álláshirdetéseket feladó cégek hajlamosak kiszűrni már a jelentkezés alkalmával - közölte a szociológus.

Sík Endre kiemelte: kevés esetben fordult elő, hogy a társaságok nyíltan megmondták, a roma származás miatt nem kívánják alkalmazni a jelentkezőt, legtöbbször kifogásokra hivatkozva utasítottak el.

A szociológus szerint a mérés alsó becslést biztosít, és az álláskeresés további fázisaiban nő az elutasítás aránya.

A jellemzően nők által végzett munkákra jelentkező férfiak is hátrányban voltak, de ez nem diszkrimináció, hanem a munkaerőpiac nemi szegregáltságának a jele - tette hozzá.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×