eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Öt év alatt 270 milliárdot költött a külügyi tárca

Öt év alatt mintegy 270 milliárd forintot használt fel a Külügyminisztérium és intézményei, egyre több pénzt fordítottak a külképviseletek működésére - mutat rá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében. Az ÁSZ 2002-től vizsgálta a szaktárca működését, 1990 óta ez volt a negyedik vizsgálat a Külügyminisztériumnál.

"A fejezet intézményeinek feladatait - esetenként átfedésekkel - jogszabályokban meghatározták, amelyeket a feladatok át- és visszarendezései miatt gyakran módosítottak. A jogszabályokat, azok változását nem támasztották alá hatástanulmányok; a háttérintézmények megszűntetését, alapítását, összevonását tartalmi indokolás nélkül rendelték el" - mutat rá az ÁSZ, amely jelentésében nyomon követte a magyar kisebbségpolitikával foglalkozó közalapítványok integrálását is.

A számvevőszék rámutatott, hogy a 2005-ben létrehozott Szülőföld Alap túlbonyolított pályázati rendszere is hozzájárult a jelentős - harminc százalék feletti - maradványképződéshez.

Az ÁSZ korábbi vizsgálatai által feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére tett javaslatokat többnyire - kivéve az ellenőrzési kapacitás növelését - eredményesen hasznosították - olvasható a jelentésben.

A források egyre nagyobb részét fordították a külképviseleti hálózat (nagykövetségek, főkonzulátusok) működtetésére, ez évente 30-37 milliárd forintot jelentett. 2006-ra a létszám közel kétharmadát a több mint száz külképviseleten foglalkoztatták.

A schengeni felkészülésre 1,6 milliárd forintot költött a Külügyminisztérium az elmúlt két évben, az EU állandó képviseletének működése pedig 2,4 milliárdba került 2005-ben.

Az ÁSZ-jelentés hangsúlyozta: a nemzetpolitikai feladatok között meghatározó volt a szomszédos államokban élő magyarokról szóló "kedvezménytörvény" szerinti magyarigazolvány kiadásához a konzuli hálózat fejlesztése, a személyi, technikai háttér biztosítása. A törvényi célkitűzések a mintegy 900 ezer igazolvány kiadásával teljesültek - áll a dokumentumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×