eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Közpénzből jutalmazzák pártbeli sikereiért Gál J. Zoltánt

Átlagosan 20-25 százalékkal emelte meg január elsejétől a kormányfő saját maga és államtitkárai fizetését, így az államtitkárok átlagosan bruttó havi egymillió 200 ezer forintot keresnek. Mindeközben a reálbérek majdnem hét százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest. A kormányzati személyzeti ügyekért felelős államtitkár szavaiból kiderült: Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasát, Gál J. Zoltánt pártbeli sikereiért jutalmazták - közpénzből.

A Fidesz képviselője, Répássy Róbert hétfői interpellációja alapján Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára még így is kevésnek tartja fizetését, hiszen szerinte egy topmenedzser ennek a dupláját is megkeresi egy magyarországi multicégnél.

A felvetésekre Szetey Gábor, a kormányzati személyügyekért felelős államtitkár úgy reagált, hogy egy topmenedzser minden bizonnyal jóval többet keres, Gál J. Zoltán pedig az MSZP tagjaként két győztes választást vezetett végig az MSZP számára. A politikában egyebek között ezzel is mérik a teljesítményt - tette hozzá.

Szetey Gábor válaszából tehát kitűnik, hogy Gál J. Zoltán politikai tevékenységéért jutalmazták-jutalmazzák. A topmenedzserek társaságában tettek említést az MSZP-s politikusról, aki 2004 októbere óta dolgozik államtitkárként a Miniszterelnöki Hivatalban Gyurcsány Ferenc mellett, előtte pedig a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál és a Népszavánál újságíróként.

Az Országgyűlés honlapja szerint Gál J. Zoltán legmagasabb iskolai végzettsége a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban megszerzett érettségi, a honlapon szereplő adatok szerint idegennyelvtudást igazoló nyelvvizsgája nincs.

Az idén január 22-én benyújtott vagyonnyilatkozata arról tanúskodik, hogy bruttó államtitkári jövedelme 1.139.000 forint, emellett megkapja 220 ezer forintos képviselői illetményét, valamint budapesti lakosként 153 ezer forintos költségtérítésre jogosult. Vagyis összesen havi bruttó mintegy másfélmillió forintot tudhat magénak Gál J. Zoltán, aki egyébként a központi kormányzati kommunikáció irányítása mellett az európai alkotmánnyal összefüggő koordinációt is ellátja.

Fidesz: nagy a kontraszt


A fideszes Répássy Róbert hétfői parlamenti interpellációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2007-re újabb, húszezer fős létszámcsökkentés lesz a közigazgatásban a tavalyi 12 ezres leépítés után.

Az ellenzéki politikus szerint, miközben csökkenek a reálbérek, és napról napra szűnnek meg a munkahelyek, Gyurcsány Ferenc saját maga és államtitkárai fizetését átlagban 20-25 százalékkal megemelte, így az államtitkárok átlagosan csaknem havi bruttó egymillió 200 ezer forintot keresnek.

Gyurcsány Ferenc egyébként nem veszi fel kormányfői fizetését, a pénzt karitatív célokra fordítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×