eur:
396.88
usd:
359.57
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Az Alkotmánybíróság elé kerülnek az újabb népszavazási kérdések

Az Alkotmánybírósághoz fordul a legnagyobb ellenzéki párt a vizitdíjjal és kórházi napidíjjal összefüggő népszavazási kezdeményezésük ügyében. A kérdések hitelesítését szerdán tagadta meg az Országos Választási Bizottság.

A Fidesz frakcióigazgatója az InfoRádióban úgy fogalmazott: az OVB a döntéssel hadat üzent az Alkotmánybíróságnak, az alaptörvénynek és a népakaratnak.

Répássy Róbert szerint a parlamenti választások előtt Gyurcsány Ferenc kormányfő, most pedig a választási bizottság elnöke vette el az emberektől azt a jogot, hogy a valóság ismeretében döntsenek.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: az Országos Választási Bizottság a késleltetés taktikáját választotta, amikor az Alkotmánybíróság által már elbírált érvvel indokolja elutasító határozatát.

Répássy Róbert azt mondta: ebben a helyzetben azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy ne csak a népszavazási kérdések alkotmányosságát, hanem az OVB eljárásának törvényességét is vizsgálja meg.

Az MSZP szóvivője az Inforádióban azt mondta: a Fidesz politikai nyereségvágyból rágalmazza folyamatosan a köztársaság demokratikus intézményeit.

Nyakó István hangsúlyozta: az ellenzéki párt nemcsak az OVB-t, hanem a rendőrséget, a statisztikai hivatalt és az ÁNTSZ-t is támadja, ha azok nem az ő érdekeinek megfelelő döntést hoznak.

Indoklások


Az Országos Választási Bizottság szerdán azzal az indokkal utasította el a Fidesz és a KDNP vizitdíjjal, illetve kórházi napidíjjal összefüggő népszavazási kezdeményezéseit, hogy azok érintenék a következő évek költségvetését, emellett az indoklásban szerepelt az egészségbiztosítási alap fokozott alkotmányossági védelme is.

Az Alkotmánybíróság március elején úgy döntött: a Fidesz és a KDNP a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikaliberalizációval összefüggő kérdésben megkezdheti az aláírásgyűjtést.

A kormánytagok felelősségére és a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kezdeményezések ügyében jóváhagyta az OVB elutasító határozatát, míg a vizitdíjjal kapcsolatos határozatot formai, a tandíjról szólót pedig tartalmi okok miatt visszaküldte a választási bizottságnak.

Ez utóbbi ügyben március végén hozott ismét elutasító határozatot az OVB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×