eur:
393.8
usd:
355.34
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Kóka elfogadható adójavaslatot szorgalmaz

A gazdasági és a pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne vezesse be az elvárt adót. A Pénzügyminisztérium szóvivője közölte: Veres János a kormány korábbi döntésének megfelelően javaslatot visz be az elvárt adóról a kormány szerdai ülésére.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az elvárt adó helyett az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érné el a költségvetési bevételek növelést.

A politikus szerint az adónemtől remélt többletbevétel alulmúlja a konvergencia programban meghatározott mintegy 60 milliárd forintos összeget.

A miniszter hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és a két kormánypárti frakció képviselőjével tárgyalt arról, miként lehetne kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a kormány eredeti szándékát tükröző, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal.

Kóka János szerint ajánlásuk alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot, és többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azoknál a cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel 2 százalékát.

Az a feladat, hogy az adóhatóság szűrje ki azokat, akik "bujkálnak" az adófizetés kötelezettsége alól - mondta a gazdasági miniszter.

A PM nem kommentál

Veres János a kormány korábbi döntésének megfelelően javaslatot visz be az elvárt adóról a kormány szerdai ülésére - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

A Pénzügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a gazdasági miniszter kijelentését, mindössze annyit mondott: a kormány döntéséről a szerdai ülést követően lesz tájékoztatás.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×