eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Hétfőtől "EP-képviselők" a magyar diákok

Egy hétre európai parlamenti képviselőkké válnak azok a diákok, akik egy nemzetközi projekt magyarországi állomásán, ezúttal Miskolcon aktuális uniós problémákról vitatkoznak. A hétfőn kezdődő ülés ugyanolyan lesz, mint a felnőttek esetében: a tizenévesek felszólalnak vagy az elnökséget interpellálják.

A Model European Parliament elnevezésű projekt egy holland tanárnő kezdeményezésére indult, majd néhány év alatt nemzetközivé lett.

A mozgalom célja, hogy megismertesse az Európai Parlament működését a középiskolás diákokhoz, akik egy-egy üléssorozat alkalmával maguk is "képviselővé" válhatnak.

Az eseményt ötödik alkalommal rendezik meg, ezúttal Miskolcon. A rendezvényen tíz jó hírű magyarországi gimnázium mintegy 110 tanulója vesz részt, ahol minden iskola egy-egy országot és annak érdekeit képviseli.

Az embercsempészettől Indiáig

Az iskolákat az Oktatási és a Külügyminisztérium egyeztetése után választották ki: olyan intézményeket kerestek, amelyek élen járnak az európai uniós ismeretek átadásában - mondta az InfoRádiónak a miskolci Model European Parliament szervezője.

A parlamenti ülések során tíz témát tárgyalnak majd meg az iskolások, akik néhány hónapja már ezekből a szakterületekből készülnek - tette hozzá Fazekas Róbert.

Az agrárbizottság témája ebben a parlamenti ciklusban az, hogyan lehet a mennyiségiről a minőségi gazdálkodásra áttérni.

Az emberi jogi bizottságban a téma most az embercsempészet és a prostitúció, a külügyi bizottság pedig az Európai Unió és India kapcsolatának szélesítését és mélyítését tárgyalja majd - közölte a szervező.

Magyarországot képviselhetik

A témák nem könnyűek, a rendezvényen részt vevő diákok azonban rendkívül képzettek, felkészítő tanáraik pedig nagyon sok segítséget nyújtanak nekik - mondta Fazekas Róbert.

Hozzátette: a nemzeti üléseken a legkiválóbb teljesítményt nyújtó diákok az európai parlamenti modell két nemzetközi ülésén is részt vehetnek, ez számukra a legerősebb motiváció.

Emellett húsz diák részt vehet egy brüsszeli, illetve strassbourgi úton, amelyet az európai parlamenti képviselők finanszíroznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×