eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Főállatorvos: nincs bizonyított kapcsolat a brit és a magyar madárinfluenza között

Az országos főállatorvos keddi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy bármilyen bizonyítható okozati kapcsolat lenne a nagy-britanniai és a magyar madárinfluenza-megbetegedések között.

Süth Miklós közölte: két magyarországi cég, a Bernard Matthews érdekeltségébe tartozó sárvári SáGa Foods és egy kecskeméti cég vitt Angliába és hozott be Magyarországra hőkezelt, valamint nyers baromfihúst.

A főállatorvos hozzátette: a szárnyasokat, amelyekből a kivitt termékeket készítették, a Nyugat-Dunántúlon nevelték, messze a fertőzött teleptől.

Nem etetik őket pulykamellfilével

Süth Miklós azért is megkérdőjelezhetőnek tartja a brit elképelést, miszerint a Magyarországról kivitt hústermékektől fertőződtek meg a brit szárnyasok, mert nagyon valószínűtlen, hogy az ottani baromfikat pulykamell-filével etetnék.

Az országos főállatorvos cáfolta azt az értesülést is, hogy az Angliából Magyarországra érkezett pulykahúsból virslit készítenének: Süth Miklós kijelentette, hogy a húst raktárba zárva tárolják.

Nincs bizonyíték

Nincs bizonyíték arra, hogy a brit szárnyasok Magyarországról fertőződtek volna meg, ahogyan arra sincsen, hogy az Angliából érkezett alapanyag vírusából sem fertőződtek meg a magyar baromfik.

A Baromfi Termék Tanács elnöke felszólalásában a brit sajtót bírálta.

Bárány László közölte: a madárinfluenza nem Rubik-kocka, nem a magyarok találták fel. Hozzátette: a baromfitermékek iránti hazai kereslet nem esett vissza, ami azt bizonyítja, hogy a magyarok nem hisznek a kinti híreknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×