eur:
395.82
usd:
366.44
bux:
73879.98
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Magyarországon háttérbe szorul az AIDS problémája

Körülbelül 100 új HIV-fertőzött évente, a lakosság felvilágosításának és az egészségügyi dolgozók tájékoztatásának hiánya, csekély állami támogatás, és tönkrement alapítványok jellemzik a magyarországi AIDS-helyzetet. Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára az AIDS világnapján az InfoRádiónak azt mondta: mindezen változtatni kellene, hogy az AIDS-esek számának növekedését meg lehessen gátolni.

Magyarország még mindig viszonylag jó helyzetben van, a fertőzöttek száma ma nem haladja meg az 1350-et - mondta Újhelyi Eszter. A Nemzeti AIDS Bizottság titkára ugyanakkor rámutatott arra is, hogy évente nagyjából 80-100 ember fertőződik meg, és bár nagy részük még mindig a homoszexuálisok köréből kerül ki, egyre jobban emelkedik a heteroszexuális fertőzöttek száma is.

A szakember szerint ezért a felelőtlen, átgondolatlan, védekezés nélküli szexuális élet virágzása felelős. Jó lenne, ha valamilyen változást lehetne elérni ezen a téren a fiataloknál - jegyezte meg Újhelyi Eszter.

A Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint ugyanakkor megelőzésre nem igazán fordít hangsúlyt a magyar állam. Az erre szánt forrásokat szinte kizárólag civil szervezetek kapták meg az elmúlt években, de nehéz követni, hogy pontosan mire is ment el a pénz, mert nem készültek beszámolók a tevékenységükről. Kampányt mindenesetre nem nagyon finanszíroztak, kivéve a Civil AIDS Fórumot.

Még a Sziget Fesztiválon tartott anonim AIDS-szűrésre is cégeknek kellett összeadniuk a pénzt, mivel az állam nem adott támogatást a programra - tette hozzá Újhelyi Eszter, aki bevallotta: a Nemzeti AIDS Bizottságnak nincs igazi lobbiereje ahhoz, hogy nagyobb forrásokat szerezzen. Ráadásul a megszorítások után a cégeket is egyre nehezebb lesz bevonni a támogatásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Magyarország egy harmadik atomerőmű építését fontolgatja, de nem a meglévő Paksi Atomerőmű (Paksi Atomerőmű) telephelyén – közölte Kovács Pál korábbi Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, akire az erőmű főigazgatói irodájának vezetőjeként hivatkoznak a RIA Novosztyinak adott interjújában. Kovács kijelentette, hogy az új erőmű technológiáját csak a megfelelő helyszín kiválasztása után határozzák meg. Elméletileg az új erőmű egy kis moduláris reaktor (SMR) lehetne, amely technológiából egyelőre csak az oroszok gyártottak működő változatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×