eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Szépen hízik a Gyurcsány-csomag

Csütörtökön több megszorító, vagy az eddigi kedvezményeket csökkentő intézkedést jelentettek be. Emelkednek a földhivatali illetékek, és a kormány az eddiginél szigorúbban vizsgálja majd a vállalati ajándékozási illetékek befizetését, noha nem akarja azokat visszamenőlegesen is behajtani. Az idén 750 milliárd forintot fordított az állam árkiegészítésekre, ez jövőre 150 milliárddal csökken.

Földhivatali illeték

A kormány döntése értelmében emelkednek a földhivatali illetékek, de továbbra sem kell fizetni a fiatalok otthonteremtési támogatását igénybe vevőknek. A kormányszóvivői közlemény szerint a földhivatalok működési bevételi hiányának csökkentése érdekében döntött a kormány a díjak emeléséről.

Ezzel párhuzamosan 2007-től megszűnik a földhivatalok állami támogatása, így kiadásaikat tisztán saját forrásból kell fedezniük. A földhivatalok működtetése tavaly csaknem 25 milliárd forintba került. A földhivatalok bevétele a múlt évben 15 milliárd forint volt, idén 19 és fél milliárd forint várható.

Ajándékozási illeték

A kormány nem szándékozik utólag behajtani a cégektől az elmaradt, több mint 200 milliárd forintnyi ajándékozási illetéket - mondta a KPMG adókonferenciáján a pénzügyminiszter.

A társaságok közötti ingyenes vagyonátadás 1991 óta adóköteles. Az illetéket eddig az illetékhivataloknak kellett volna befizetni. A hatályos jogszabályok szerint az illetékhivatalok nem tárhatnak fel mulasztásokat, így nem is vizsgálhatták, ha egy társaság nem fizette be a 40 százalék illetéket.

Változik azonban a helyzet 2007 január elsejétől, ettől az időponttól ugyanis az illetékek beszedése átkerül az adóhivatalhoz. Veres János pénzügyminiszter kijelentette: a kormánynak nem célja visszamenőleg behajtani az elmaradt befizetéseket, ami becslések szerint akár 200 milliárd forint is lehet. Hangsúlyozta: a kormány támogatna egy olyan előterjesztést a parlamentben, amely ezt jogszabályban is rögzítené.

750 milliárd helyett 600 milliárd árkiegészítésre

Ugyanazon a konferencián a pénzügyminiszter azt mondta, hogy az idei, módosított 10,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány jövőre 3,3 százalékponttal csökken; kétharmada a kiadáscsökkentésből, a fennmaradó rész pedig a bevételnövekedésből adódik.

Veres János arról is beszélt, hogy az idén a költségvetésből 750 milliárd forintot fordítanak árkiegészítésekre, ez jövőre 150 milliárddal csökken, elsősorban a gyógyszerkiadások, illetve a gázár-támogatás mérséklésével.

Legalább receptdíj nem lesz

A hétfőn elfogadott gyógyszerellátásról szóló törvénnyel összefüggésben az Egészségügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön közölte: receptdíjat nem vezet be a kormány, vagyis az eddig is pénzért beszerezhető medicinák ára nem emelkedik 300 forinttal.

Ettől függetlenül - ahogyan a törvényben is szerepel - januártól minden gyógyszerért térítési díjat kell fizetnie a betegnek, ez alól csak a közgyógyellátásban részesülők kapnak mentességet. A minimális térítési díj 300 forint lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×