eur:
395.85
usd:
365
bux:
73926.97
2024. július 31. szerda Oszkár

Sólyom László a Székelyföld autonómiáját javasolta

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta a magyar-román közös kormányülésen Budapesten tartózkodó Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnököt és kormánya több tagját - közölte Gulyás András, az államfő külpolitikai tanácsadója.

A találkozón a köztársasági elnök bejelentette, hogy 2007 első negyedévében kész hivatalos látogatást tenni Romániában. A magyar államfő kifejezte reményét, hogy addigra a román parlamentben elfogadják a kisebbségi törvényt.

A megbeszélésen a román miniszterelnök tájékoztatást adott a közös kormányülés eredményeiről, és köszönetét fejezte ki Románia uniós csatlakozásához nyújtott magyar támogatásért. Sólyom László üdvözölte Románia 2007. január 1-i belépését az unióba.

A kormányülésen aláírt dokumentumok kapcsán a magyar államfő kiemelte a köztisztviselők közös képzését célzó megállapodást, amely jótékony hatást gyakorolhat majd a jogi fogalmak egységes értelmezésére.

Sólyom László üdvözölte azokat a román megnyilatkozásokat, amelyek Koszovó és Abbházia esetében a területi autonómia biztosításában látják a tartós stabilitás és demokrácia biztosítékát. A köztársasági elnök kifejtette álláspontját, miszerint a szórványban élő kisebbségek számára a teljes kulturális autonómia, míg a tömbben élők számára a területi autonómia lehet a megoldás.

A magyar államfő Verespatak kapcsán nagyra értékelte a legújabb fejleményeket, amelyek az uniós gyakorlatnak megfelelően átfogó stratégiai, környezeti hatástanulmány elkészítését írják elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×