eur:
395.27
usd:
365.52
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ötven éve ostromolták meg a Köztársaság téri pártházat

Ötven éve ostromolták meg a forradalmárok a budapesti pártbizottság Köztársaság téri székházát, majd agyonlőttek több mint 20 államvédelmi katonát. Vajon mekkora hatása volt ezeknek az eseményeknek a forradalomra és arra, hogy Moszkva végül úgy döntött, fegyveres erővel leveri a forradalmat?

Az '56-os Intézet igazgatója szerint az ostrom a forradalom legsötétebb epizódja. Egy artikulálatlan dühkitörés volt az Államvédelmi Hatóság ellen, amely többségében vétlen áldozatokat szerzett.

Rainer M. János azt mondta: a megöltek  többsége besorozott katona volt és nem tiszt. Mindehhez az vezetett, hogy az ÁVH korábban sorozatosan tartóztatott le fegyveres és nem fegyveres forradalmárokat.

Tény, hogy lincselés, megengedhetetlen önbíráskodás történt a Köztársaság téren, ez azonban csak egy epizódja volt a forradalomnak. Ennek ellenére később, a Kádár-korszakban a forradalom - vagy ahogy ők hívták - az ellenforradalom igazi arcának igyekeztek beállítani - tette hozzá.

A történész szerint az esemény nem volt döntő mozzanat abból a szempontból, hogy a szovjetek bevonultak Magyarországra. A történésekrők a másnapi sajtó is alig-alig adott hírt.

Magyarországon a kormány ezen a napon döntött a többpártrendszer és a koalíciós kormány megalakítása, valamint a begyűjtési rendszer eltörlése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×