eur:
395.27
usd:
365.52
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Miről ismerszik meg a símaszkos rendőr?

Még az egy oldalon állók is mást mondanak arról, hogy a rendőröknek kellett, vagy sem azonosító jelvényt viselniük akkor, amikor október 23-án feloszlatták a tüntetők tömegét.

A sort Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány nyitotta meg. Õ azt mondta, hogy a jelvények leeshettek. Ez a verzió azonban felállításakor megbukott. A zavargások során készült fotókon és filmfelvételeken ugyanis nincsen jelvény a rendőrökön és a belváros utcáit sem borították leszakadt azonosítók százai.

A vitának ennek a pontján mindenki elővette a rendőrségi törvényt. Ebből kiderült, hogy a jelvény mindenféle uniformison kötelező. Ezt többek között Szikinger István alkotmányjogász is megerősítette az InfoRádiónak.

Kell-e vizsgálat vagy sem?

A rendőrség először láthatóan nem értette, miért fontos, hogy a rendőrök felismerhetők voltak-e, hiszen először ők is azt mondták, hogy mindent szabályosan csináltak.

Gergényi Péter rendőrfőkapitány október 24-én azt mondta, hogy a rendőrök bátrak és jogszerűek voltak, ezért nincs szükség vizsgálatra.

Néhány címlappal és szemtanúi beszámolóval később Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője már azt mondta: lehettek szabálytalanságok, ezért vizsgálat indul.

Ezen a ponton a BRFK újabb szabályt talált annak bizonyítására, hogy nem kellett jelvényt tűzni az egyenruhákra.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője szerint ugyanis az azonosító viselése a bevetési egyenruhán - ami szerinte "munkaruha" - egy belső (főkapitányi) szabály szerint nem kötelező.

Minisztérium kontra rendőrség

Ekkor megszólalt a rendőrterrort emlegető Fidesz. Kontrát Károly ellenzéki képviselő szerint a rendőrségi törvényt és egy alkotmánybírósági döntést is megsért az az országos rendőrfőkapitányi utasítás, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrök azonosító jelvény nélkül intézkedhessenek.

A politikus úgy látja, hogy a rendőrséget Gyurcsány Ferenc miniszterelnök irányítja.

A Fidesz véleményét akarta visszaverni, de végül az általa irányított rendőrséget cáfolta meg ekkor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Közleményükben tudatták, hogy a rendőrök öltözködési szabályzata szerint a gyakorló öltözéken kötelező a szolgálati jelvény viselése.

Most akkor kötelező, vagy nem? Mást mond a minisztérium és mást az általa felügyelt rendőrség. A kérdés azonban nem ez.

Inkább az, hogy ha az intézkedő rendőrök nem azonosíthatók és a rendőrség szerint nincs egyéni felelősségük, akkor ki vonható felelősségre, ha szabálytalanul jártak el? Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese szerint a parancsnokuk.

Akkor viszont a legnagyobb kérdés az: a parancsnok vajon hogyan ismeri fel akció közben a saját sisakos, símaszkos beosztottját?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×