eur:
394.45
usd:
364.31
bux:
73762.03
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Markó Béla távozását követelik

Egyszerű indítvány előterjesztésével követeli Markó Béla kormányfő-helyettesi tisztségéből való felfüggesztését a területi autonómiáról szóló megnyilatkozásai miatt a román kormánykoalícióban helyet foglaló Konzervatív Párt (PC).

A PC-nek sikerült összegyűjtenie az egyszerű indítvány benyújtásához szükséges, megfelelő számú aláírást.

Ez a kis párt a kormány gerincét alkotó Demokrata Párttal (PD) és a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), valamint az RMDSZ-szel együtt kormányoz a koalícióban. A magyar politikust azért támadták meg, mert Székelyföld területi autonómiája mellett foglalt állást.

Az indítvány előterjesztői szerint a területi autonómia sérti Románia alkotmányát, úgy vélik, hogy Markó Béla ezzel kapcsolatos nyilatkozatai román- és államellenesek, sovének és irredenták, veszélyeztetik Románia területi integritását, szuverenitását és nemzetállami jellegét.

Ebből kiindulva a PC azt követeli, hogy Markót függesszék fel miniszterelnök-helyettesi tisztségéből, és mihamarabb hívják össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését a székelyföldi területi autonómiatörekvések kivizsgálására.

Az RMDSZ elnöke mélyen erkölcstelennek minősítette a konzervatívok indítványát. Szerinte a parlamenti szavazáskor az RMDSZ liberális és demokrata koalíciós partnerei is nehéz helyzetbe kerülnek.

A kezdeményezés csak akkor lehet sikeres, ha a képviselőházi vitán a törvényhozók fele, valamint további egy fő megszavazza az indítvány szövegét. Ez Markó Béla szerint azt jelentené, hogy a román parlament többsége nem akar együttműködni a romániai magyarság érdekképviseleti szervezetével, ami - mint megállapította - súlyos politikai üzenet lenne.

Ebben az esetben az RMDSZ-nek élesen föl kell tennie majd a kérdést: miként haladhat tovább együtt koalíciós partnereivel.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×